Innhold fra annonsør

Trine Johnsen
Trine Johnsen

Slik hjelper du de ansatte til bedre syn

Det er selvsagt viktig å ha riktig type stol, et skrivebord som kan heves og senkes og god belysning. Men ikke glem synsergonomi. Det betyr mye for de ansattes helse og velvære.

6 TIPS OM HVORDAN DU TAR VARE PÅ ØYNENE FORAN SKJERMEN

1 Hvil øynene regelmessig, se bort fra skjermen. Etter 20 min med skjermarbeid ser du på et punkt 20 meter unna i 20 sekunder.

2 Riktig belysning, ikke for sterkt, unngå blending.

3 Juster skjerminnstillingene, som lysstyrke og skriftstørrelse.

4 Juster avstanden til skjermen, slik at den er omtrent 60–80 cm fra øynene.

5 Ta en synsundersøkelse. Specsavers anbefaler annethvert år.

6 Bruk databriller tilpasset din arbeidshverdag.

Etter forskriften i arbeidsmiljøloven er arbeidsgiver pålagt å dekke synsundersøkelse og databriller til ansatte, dersom optiker avdekker at det er behov for det. 

Trine Johnsen er klinisk ansvarlig hos Specsavers Norge. Hun ser at synsergonomi på jobben er noe som fort blir glemt. I mange tilfeller opplyser ikke arbeidsgiver de ansatte om at de har krav på synsundersøkelse og databriller. Eller så kjenner ledelsen selv ikke lovverket godt nok. 

– De fleste selskaper fokuserer mye på ergonomi og arbeidsmiljø generelt. Også det å investere i at de ansatte kan se godt betyr mye for deres trivsel og helse, sier hun.

Hva kan jeg som leder og arbeidsgiver gjøre for å bedre synsergonomien til mine ansatte?

– Det handler om å gjøre de ansatte bevisst på hvilke symptomer som kan være tegn på at de trenger databriller når de arbeider ved skjerm. Det kan handle om tørre, slitne og trøtte øyne, men også hodepine og smerter i nakke og skuldre. Man må hjelpe de ansatte å ha rett avstand til skjermen, men også lære dem hvordan de skal ta vare på øynene foran skjermen. I tillegg må man opplyse om retten til synsundersøkelse og, dersom det er behov, databriller dekket av arbeidsgiver.

Trine Johnsen påpeker at den som ser dårlig eller uskarpt foran skjermen ofte endrer sittestilling slik at den ikke blir ergonomisk riktig. Det kan blant annet handle om at man lener seg frem mot skjermen for å se bedre. 

– Dette gjør at man etter en stund blir sliten, samtidig som det er vanskelig å fokusere. Man klarer ikke jobbe like effektivt. Det kan også føre til større belastning på hele kroppen, hvilket kan føre til sykefravær. Totalt sett kan det føre til store kostnader for arbeidsgiver samtidig som det påvirker de ansattes velvære. En databrille er en liten investering som gir store fordeler, sier hun.

Les mer om Specsavers bedriftsavtaler

Powered by Labrador CMS