Innhold fra annonsør
På go´fot med jobbhelsa
Hver måned opplever om lag 270 000 norske arbeidstakere smerter i hofter, bein, knær eller føtter som følge av belastning på jobben.
– Riktige sko sørger for at du holder kroppen frisk og jobber tryggere, sier Karoline Klatran hos HMS-spesialisten Skydda Norge.
Tall fra Levekårundersøkelsen for arbeidslivet fra 2016 avslører at svært mange sliter med belastningsskader i arbeidshverdagen.
– 270 000 er et høyt tall. Årsakene til jobbrelaterte smerter er naturligvis sammensatte, men vi vet av erfaring at dedre fottøy kan gi lavere sykefravær, og bidra til en mer effektiv og tryggere arbeidshverdag, sier Karoline Klatran, markedssjef i Skydda Norge, Nordens ledende leverandører av HMS- og personlig verneutstyr til bygg, anlegg og industri.
– Sparer kostnader med riktig fottøy
I Norge er forbruket av arbeidssko og vernefottøy enormt. Likevel er der mange som ikke har riktig type sko.
– En utfordring er at vi i Norge har mye storindustri som har egne kontrakter på sko Dette bidrar dessverre bidrar til at ikke alle får velge det paret de faktisk burde hatt, sier Trygve Olsen, distriktssjef i Uvex. Den tyske produsenten er verdensledende på personlig verneutstyr, deriblant vernesko.
Olsen får støtte av Jonny Trabandt i velkjente Arbesko.
– Vi vet at arbeidsgiver er opptatt av økonomi, men er det noe man absolutt ikke skal spare penger på, så er det tilpasset fottøy til de ansatte, understreker Trabandt.
Han mener at investering av riktig type arbeidssko er et enkelt regnestykke:
– Det er bare å se på kostnadene ved sykefravær og tapt arbeidsfortjeneste. Tidlig investering i gode arbeidssko nå = forebygging av helseproblemer og sparte kostnader senere.
Mange timer i samme sko
Tranbandt understreker at fottøyet man bruker på jobb, faktisk er skoene man bruker mest totalt sett.
– Mange går og står 7,5 timer om dagen på jobb. Uten riktig fottøy er det mange som etter hvert opplever vondter og belastningsplager i ankler, knær, hofte og rygg. Kroppen henger sammen og gode sko er helt essensielt enten du skal forebygge- eller om du har begynt å få et problem, påpeker Trabandt.
Dette bør du se etter
Både Trabandt og Olsen har lang erfaring i bransjen med arbeidssko. De påpeker at det først og fremst er viktig å kartlegge hvilke type arbeidsoppgaver man har, og hva skoene må tåle.
Jobber du innendørs eller utendørs? Hvordan er underlaget du står og går på? Er det risiko som for oljesøl, kjemikalier eller ekstrem varme?
– Uansett hva man jobber med, anbefaler jeg at man bøyer og vrir på skoene for å kjenne etter hvor stabil skoen er, og at den har god gelenkstøtte. Skoen skal bøye seg etter foten. Det er også viktig med god demping i hælpartiet og du skal kjenne at det er en hælkappe bak i skoen som er avrundet slik som foten vår, tipser Jonny Trabandt.
– Mange produsenter tilbyr vernesko som skal være “så lette som mulig”, men foten har mye muskler og vekten til skoen betyr ikke så enormt mye. Snakker vi om vernesko så må disse ha en viss vekt basert på hva slags arbeidsmiljø og arbeidsoppgaver den skal tåle. God stabilitet, oppbygging og stødighet er tross alt viktigere egenskaper enn hvor lette skoene er.
Friskere føtter med fotscanner
I tillegg til å finne riktige sko, er innleggssåler et viktig nøkkelord når det gjelder å kle beina riktig.
– Jeg mener at en skotype kan passe til veldig mange, men det er også viktig å finne en godkjent såle tilpasset den enkeltes fot og arbeidsdag. Vi anbefaler at hver ansatt får hjelp til å finne riktig innleggsåle og riktig sko gjennom en individuell fotscanning, forklarer Trygve Olsen i Uvex.