Førstehjelpsøvelse under Skanska Safety Week i 2013. (Foto: Jan Tveita)
Førstehjelpsøvelse under Skanska Safety Week i 2013. (Foto: Jan Tveita)

Vet ikke hvem som er verneombud

Under halvparten vet hvem som er verneombud på arbeidsplassen. Og en like liten andel kjenner til hvilke rutiner og sikkerhetsforskrifter som gjelder.

Publisert

Det står dårlig til med kunnskapene og bevisstheten om sikkerhetsregler på jobben, skriver Du & Jobbet, som viser til en svensk undersøkelse foretatt for Skanska. Bare 44 prosent vet for eksempel hvem som er verneombud, og halvparten vet ikke hvilke rutiner og forskrifter som gjelder på arbeidsplassen.

Bare en av tre arbeidsplasser gjennomgår sikkerhetsforskriftene rutinemessig. Samtidig har mer enn hver tredje skadet seg på jobben - menn oftere enn kvinner.

Brannslokker og hjertestarter

Bare annenhver ansatt vet hvor brannslokkeren er plassert, og tre av ti vet ikke hvor nødutgangene er. En tredjedel kjenner ikke til hvordan de skal utføre hjerte- og lungeredning dersom en kollega får hjertetrøbbel.

Opplysningene kommer fram av undersøkelsen Säkerhetsbarometern, som er gjort på oppdrag av Skanska. Entreprenøren arrangerer hvert år Skanska Safety Week, som har som formål å redusere antall arbeidsulykker og øke sikkerhetsbevisstheten blant de ansatte.

- Bekymringsfullt

– Det er bekymringsfullt at så få kjenner til eller har kunnskap om grunnleggende sikkerhetstiltak. Å foreta regelmessige sikkerhetsanalyser og gjennomgå sikkerheten er noe alle bransjer bør gjøre for å fremme et tryggere arbeidsmiljø, sier Mats Nyström, arbeidsmiljødirektør i Skanska Sverige.

(Du & Jobbet)