Det er ikke bare bagasjen Schengen-passasjerene som ankommer Oslo Lufthavn må vente på. Ventetiden er også lang i passkontrollen. (Foto: Avinor Oslo Lufthavn)
Det er ikke bare bagasjen Schengen-passasjerene som ankommer Oslo Lufthavn må vente på. Ventetiden er også lang i passkontrollen. (Foto: Avinor Oslo Lufthavn)

Verneombudet kan stenge grensekontrollen

Vernetjenesten i politiet truer med å stenge grensekontrollen for Schengen på Gardermoen fredag, dersom det ikke kommer tiltak for å bedre situasjonen.

Publisert

– Fredag vil ingen grensekontrollposter vil være åpne, dersom ikke arbeidsgiver iverksetter en rotasjonsordning som ivaretar de ansattes helse, miljø og sikkerhet, sier hovedverneombud Audun Martinsen til NRK.

Underbemanning skaper sykdom

Verneombudet mener passkontrollen er så underbemannet at kontrollørene får høyt blodtrykk, belastningsskader og stresslidelser. I helgen kom det flere nye sykmeldinger.

– I helgen var det opp mot tre timers ventetid og antydning til slagsmål i passkøene, sier verneombud Randi Nymoen-Jahren ved Gardermoen politistasjon.

Vil ha to kontrollører pr. boks

Kravet kommer bare dager etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) flyttet 14 stillinger til grensekontrollen. Martinsen mener tiltaket vil hjelpe, men at det ikke er nok for å løse problemene.

– Det er nok slik at Gardermoen trenger å få tilført en stor del flere stillingshjemler for å kunne imøtekomme de kravene som stilles av Oslo lufthavn for passasjerflyt og for å ivareta de ansatte, sier han.

Vernetjenesten krever at det kommer to tjenestepersoner på plass for hver grensekontrollboks, slik at de kan bytte på å jobbe og å ha pause i intervaller på én time. Dersom dette kommer på plass før fredag, vil de heve vedtaket om stenging.

Onsdag ettermiddag besøker Anundsen flyplassen for å se situasjonen med egne øyne og møte politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt og ledelsen ved Gardermoen politistasjon.

– Fare for liv eller helse

Arbeidsmiljøloven åpner for at verneombudet kan stanse farlig arbeid inntil Arbeidstilsynet har tatt stilling til om arbeidet kan fortsette, dersom det foreligger umiddelbar fare for arbeidstakers liv eller helse, og faren ikke kan avverges på annen måte.

I vedtaket om stenging av grensekontrollen viser verneombudet til et sykefravær på opptil 16 prosent. De viser også til ansvaret tjenestemennene har for å jobbe etterrettelig og nøyaktig for å forhindre kriminalitet over grensen.

(nrk.no)

Powered by Labrador CMS