I Qatar bygges nye idrettsanlegg til bruk under fotball-VM i 2022. Bygningsarbeiderne arbeider i ekstremvarme, og arbeidene stanses først når temperaturen når 54 plussgrader. (Foto: Harry J. T. Eide)
I Qatar bygges nye idrettsanlegg til bruk under fotball-VM i 2022. Bygningsarbeiderne arbeider i ekstremvarme, og arbeidene stanses først når temperaturen når 54 plussgrader. (Foto: Harry J. T. Eide)

Hvordan vil et varmere klima påvirke arbeidsmiljøet?

For bygningsarbeidere og andre yrkesgrupper som jobber utendørs, kan et varmere klima bety harde påkjenninger eller gjøre jobben umulig å gjøre. Også under en vanlig hetebølge er det viktig å ta hensyn for å forebygge heteslag.

Publisert

– Fysisk arbeid skaper varme som kroppen må kvitte seg med, sier Karin Lundgren-Kownacki til nettstedet prevent.se. Hun har skrevet en avhandling om arbeid i varme klima.

– Å svette er den mest effektive måten å holde temperaturen nede på. Men for den som arbeider hardt i et varmt klima, er det ikke alltid at kroppen klarer det. Da kan man rammes av heteslag med for høy kroppstemperatur, for høyt stressnivå og dårligere blodsirkulasjon, sier hun.

Studerte indiske arbeidsplasser

Hun har gjort studier i Chennai i India, en by der temperaturen ofte ligger rundt 30 grader og der luftfuktigheten er høy. Der besøkte hun arbeidsplasser med høy varmebelastning for å studere hvordan varmen påvirket arbeidernes produktivitet og helse. Hun besøkte et vaskeri, en byggeplass, et gårdsbruk, et bakeri, en spisesal og et teglbruk.

Varmest i spisesalen

– Varmest var det for de som jobbet i matsalen, der ovner og komfyrer genererte varme og der luftfuktigheten var svært høy, opp mot 80 prosent og temperaturen lå rundt 34 grader. Derimot hadde de som jobbet på byggeplassen det tøffest, fordi de hadde tyngre fysisk arbeid og ble eksponert for sola hele dagen uten å få skygge.

Flere faktorer påvirker

Det er flere faktorer som påvirker varmebelastningen på en arbeidsplass og de som jobber der, slik som luftfuktighet, temperatur, vind, sol, hvor hardt du arbeider og hva slags klær du har på deg. Men det er høy luftfuktighet i kombinasjon med ekstrem varme som påvirker kroppen mest.

– Når luftfuktigheten er høy, blir det vanskeligere å kvitte seg med varmen gjennom svette, fordi svetten ikke fordamper like effektivt.

– Finnes det arbeidsplasser i Norden med risiko for at kroppen utsettes for varmestress?

– Ja, bygningsarbeidere kan jobbe i høy varme en sommerdag, det samme kan veiarbeidere og asfaltleggere som ikke kan finne skygge noe sted, og der også underlaget og maskiner genererer varme.

– Er det noe man kan gjøre for å lette arbeid i ekstrem varme?

– Ja, det er flere ting. Ta alltid pauser i skyggen, sørg for nok drikke, og kjøl deg ned med kaldt vann. Man kan også ha kjølevester på seg og etablere «kalde stasjoner» på de mest utsatte arbeidsplassene.

Utendørsarbeid umulig

Karin Lundgren-Kownacki mener at stigende temperaturer på grunn av klimaforandringene kan føre til at fysisk arbeid utendørs, som for eksempel jordbruk eller bygningsarbeid, kan bli umulig å utføre i varmere land, noe som i neste omgang reduserer menneskenes evne til å forsørge seg selv.

– Det kreves en større bevissthet om hvordan oppvarmingen påvirker de allerede veldig varme arbeidsplassene, sier hun til prevent.se.

Powered by Labrador CMS