Arbeidstilsynet får hjelp til å plukke ut risikobedriftene. (Foto: Jan Tveita)
Arbeidstilsynet får hjelp til å plukke ut risikobedriftene. (Foto: Jan Tveita)

Skal bli bedre på å finne risiko­bedriftene

Hvert år velger Arbeids­tilsynet ut 15 000 norske bedrifter for tilsyn. Nå tar de i bruk forskerhjelp og maskin­læring for å gjøre utvelgelsen så smart som mulig.

Publisert

I Norge finnes det rundt 270 000 bedrifter, og hver av de ca. 400 inspektørene i Arbeids­tilsynet måtte derfor ha inspisert 675 bedrifter årlig for å nå fram til alle, skriver Renholdsnytt.

– Det er ikke ønske eller behov for å kontrollere alle bedriftene. Men å få på plass et risikobasert system som kan gi oss en peke­pinn om hvor og hvilke virksom­heter vi bør prioritere har vært et ønske, sier prosjekt­leder og senior­rådgiver i Arbeids­tilsynet, Marius Søberg.

Forsker- og teknologihjelp

Til å finne risiko­kandidater har Arbeids­tilsynet fått forsker­hjelp fra SINTEF og bistand til teknologisk utvikling fra Inmeta Consulting og Microsoft.

Det kan lyde som en enkel oppgave å utvikle et slikt system, men i praksis måtte en rekke for­skjellige modeller testes ut for å finne noe som fungerte bra, skriver SINTEF på sine hjemmesider. Deretter ble det bygget en statistisk modell som benytter en rekke ulike variabler, blant annet hva slags næring virksom­heten tilhører, antall ansatte, resultater etter tidligere tilsyn, økonomi og antall registrerte ulykker.

Etter SINTEFs beregninger skal den valgte modellen predikere riktig i 80-90 prosent av tilfellene i gruppen med høyest risiko. I gruppen med bedrifter som er klassifisert med lavest risiko, predikerer modellen riktig i 75-80 prosent av tilfellene. Tallene ventes å bli bedre etter hvert som modellen trenes for å fange opp ferske funn fra tilsynene.

(renholdsnytt.no)

Powered by Labrador CMS