(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Seks tips for å komme i gang igjen etter ferien

De fleste av oss vender tilbake til hverdagslivet i disse dager. Her er noen gode råd fra Stein Knardahl ved STAMI for å innstille seg til jobb og hverdag etter lang ferie.

Publisert

1. Innstill døgnrytmen til hverdagen igjen

De fleste av oss snur døgnrytmen i lange ferier: Man legger seg senere og sover lenger om morgenen. Uten at man snur døgnrytmen tilbake, vil de første dagene på jobb fortone seg som «jet lag» med tretthet og «ute av form». Sørg for å legge deg tidligere og stå opp på samme tid som når du jobber, de siste to-fire dagene før første arbeidsdag.

2. Kutt ut alkohol

Kutt ut alkohol de siste to-tre døgnene før første arbeidsdag. Selv nokså små mengder alkohol forstyrrer søvnen slik at søvnkvaliteten blir dårligere. Man må ha god søvn – både passe søvnlengde og god søvnkvalitet – for å føle seg uthvilt.

3. Styr forventningene

Ikke bruk tid og krefter på å grue deg til å jobbe.

4. Stå på for fullt fra første arbeidsdag

Forsøk å komme i gang så raskt som mulig. Det finnes ingen grunner til å starte forsiktig eller jobbe lite første uka. Du blir ikke syk og svakelig av å ha sommerferie, og det finnes ikke dramatiske utfordringer i å begynne i den vanlige jobben igjen. Tvert imot: Når du er effektiv, opplever du mestring.

5. Medienes rolle

Mange massemedier som gir råd om ferieslutt, fremstiller det å begynne å arbeide som negativt og nesten farlig. Husk dette er den jobben du gjorde bra før sommerferien. Forventinger om at noe blir negativt er oftest selvoppfyllende.

6. Vær tålmodig med kolleger

Når du er tilbake på jobb, vær tålmodig med kolleger som forteller om sine kule opplevelser. Forsøk å ikke irritere deg eller være misunnelig – det går bare utover deg selv.

(stami.no)

Powered by Labrador CMS