(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Fire sterke mot stress

Det er individuelt hva som stresser oss. Men fire faktorer har innflytelse på om vi føler oss stresset på arbeidsplassen eller ei.

Publisert

Vi fungerer best når disse fire punktene er oppfylt, skriver danske Videncenter for Arbejdsmiljø på sin nettside.

1. Kontroll

Når vi har innflytelse over vår arbeidssituasjon, kan vi håndtere stress bedre.Opplevelsen av kontroll er nemlig viktig for at vi føler oss trygge.Av samme årsak anser de fleste det farligere å fly enn å sitte bak rattet i egen bil, der vi føler at vi har kontroll over situasjonen.

2. Forutsigbarhet

Det oppleves mindre stressende når vi vet på forhånd at vi utsettes for noe stressende. Vi unngår engstelse og usikkerhet dersom vi får muligheten til å forberede en strategi som hjelper oss med å håndtere situasjonen. Derfor er relevant informasjon i rett tid og på rett sted viktig for å forebygge stress på arbeidsplassen.

3. Sosial støtte

Sosialstøtte i pressede situasjoner kan minimere stressreaksjonene. Det hjelper å ha en å snakke med og en som forteller at det skal nok gå bra - for eksempel ledere og kolleger på jobben.

4. Tingene går i den riktige retning

Følelsen av at tingene går i den riktige retning gir deg tro på at du vil lykkes. Du hjeloper fram denne følelsen ved for eksempel å feire små og store suksesser i hverdagen.

(arbejdsmiljoviden.dk)

Powered by Labrador CMS