Bønder sliter med stress, angst og søvnløshet. (Foto: Jan Tveita)
Bønder sliter med stress, angst og søvnløshet. (Foto: Jan Tveita)

Bønder sliter med stress, angst og søvnløshet

Den massive tørken i sommer har ikke bare rammet norske bønder økonomisk, men også gått ut over deres livskvalitet og helse.

Publisert

Mange bønder er så rammet av sommerens tørke og dårlige høst at de ligger søvnløse om natta og utvikler stress og angst. Talsmenn for landbruket frykter derfor for bøndenes psykiske helse etter tørkesommeren. Regninger som de ikke kan betale, dyr som må slaktes og manglende støtte kan bety at mange bønder vil gå på en psykisk smell til høsten.

– Bønder sliter med nattesøvnen og gruer seg til å stå opp og gå i gang med jobben som er motløs. Man vet at man får regninger i postkassa som en egentlig ikke har råd til å betale, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes til NRK.

Får daglige henvendelser

Norsk Landbruksrådgivings Helse- miljø og sikkerhet-avdeling i Øst opplever daglig henvendelser fra bønder som sliter psykisk.

– En del sliter med bekymringer som resulterer i dårlig nattesøvn og følelse av å ikke lenger strekke til. Bønder er den mest selvgjorte arbeidsgruppen. De er vant til å klare seg selv, og det sitter langt inne å spørre om hjelp, sier Kari-Anne S. Aanerud, HMS-rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving Øst til NRK.

I årets sommertørke har alt av bøndenes tid gått med til vanning og å prøve å skaffe fôr. Lite eller ingen tid gjenstår til familien.

Frykter vinteren

HMS- kontoret forventer større pågang av fortvilte bønder utover høsten og vinteren. Bønder får nemlig ikke lønn en gang i måneden som vanlige arbeidstakere. Først ved årets slutt, i desember, får de se avkastningen og sin virkelige lønn.

– Vi er redd for høsten og vinteren. Når bøndene ser konsekvensene av fôrmangel, regninger som ikke er betalt og en uteblitt inntekt, sier Aanerud.

Går ut over generasjoner

Bønder bor, jobber og lever på arbeidsplassen.

– Om de går på en økonomisk og psykisk smell, smitter dette ikke bare over på jobben, men også over på familien. All arbeidsinnsatsen som er lagt ned er dessuten tapt, sier HMS- rådgiveren.

(nrk.no)

Powered by Labrador CMS