HMS-magasinet 4/2020 er ute nå

Mester Grønn ble Årets Miljøfyrtårn 2019. – Når 1500 ansatte gjør små grep, blir miljøresultatene store, sier administrerende direktør Erling J. Ølstad og miljøsjef Henrik Jagland.

Publisert

– Vi legger stor vekt på å gjøre noe bedriften kan gjøre noe med, understreker Ølstad. Og Jagland nikker samtykkende:

– Vi har gått systematisk til verks for å implementere miljøledelse i alle ledd av organisasjonen. Slik har vi klart å skape en kultur for grønn omstilling, for å tenke nytt og få fram nye grønne og innovative produkter, forklarer Jagland.

Du kan lese mer om Mester Grønn i HMS-magasinet 4/2020. I tillegg finner du dette:

Leder:
Kan vi ikke bare holde avstand?
«Dette er så banalt enkelt at vi vil le av hele situasjonen når vi om noen år ser tilbake på hvor lite vi ble bedt om å utføre.»

Snart er Bergen i havn med en internasjonal miljøvinner
Det skyller en grønn bølge inn over hele norskekysten. Havn etter havn tar i bruk den nye miljøindeksen EPI som forteller hvor mye et skip forurenser når det ligger til kai.

Kronikk:
Hvorfor i all verden skal du bli sertifisert?
En god arbeidsmiljøleder har ferdigheter innenfor en rekke HMSfaglige områder, og kunnskaper om ledelse og arbeidsmiljø. En sertifisert arbeidsmiljøleder har i tillegg kunnskaper og ferdigheter til å kunne utvikle, implementere, drifte og forbedre et ledelsessystem for arbeidsmiljø i henhold til den internasjonale standarden ISO 45001:2018, ledelsessystemer for arbeidsmiljø.
Lisbeth Aamodt, seniorrådgiver Kiwa Teknologisk Institutt

Smittevernkiosk uten rot og søl
Nå kan du desinfisere hendene dine på en digital smittevernkiosk før du går inn på kjøpesenteret. Kort forklart er dette en informasjonskiosk med automatisk dispenser for håndsprit.

Skal du på høstjakt med jobb i sikte?
Den som gir opp kommer ikke i mål. Det er nettopp der Mona Elise Kotte-Eriksen og Cathrine Lie Strand i Potensialbygger mener de kan hjelpe til med å få flere til å stå løpet ut.

Slokkeroboter sikrer nattesøvnen
Automatiske slokkeroboter forebygger brann i nytt avfallsanlegg på Furnes i Ringsaker. Det helautomatiske slokkeanlegget gjør at sjefen kan sove trygt om natta.

Skånsomt raskere vei for pasientene
De ansatte hos leverandøren LESS på Toten jobber dag og natt for å produsere nok smittevernutstyr. Men det er egentlig nytenkning rundt pasienttransport de driver med.

- Ikke kast batterier i restavfallet
– Svært mye av den elektronikken vi omgir oss med på jobben, i fritiden og i hjemmet, inneholder batterier. Alle batterier skal leveres til gjenvinning, uavhengig av størrelse eller innehold. Kast aldri brukte batterier i restavfallet, det kan føre til brann.

Nytt om forskning:
God ledelse beskytter mot negative følger av omstillinger
Visse typer lederatferd har en beskyttende effekt på ansattes psykiske helse i forbindelse med omstillingsprosesser på arbeidsplassen.

Munnbind for folk flest
For bruk i det offentlige rom skiller vi mellom medisinske og ikke-medisinske munnbind. Et nytt europeisk standardiseringsdokument gir retningslinjer for produsenter av ikke-medisinske munnbind. Helsedirektoratet anbefaler at tøymunnbind bør tilfredsstille disse anbefalingene.
Marit Kveine Nygren, Standard Norge

Juss og arbeidsmiljø
Hvilken HMS-opplæring trenger du?
Øverste leder, mellomledere, medlemmer av arbeidsmiljøutvalg og verneombud er roller og funksjoner som er pålagt å ha HMS-opplæring. Hvordan vurderer du hva som er bra nok?
Anne Sandtorp, HMS-rådgiver i Simployer.

HMS-magasinet

HMS-magasinet

HMS-magasinet kommer ut seks ganger i året, og er bladet for deg som arbeider med og for helse, miljø og sikkerhet i privat og offentlig virksomhet.

Last ned bladet elektronisk


Eller bestill abonnement

Spør Storeng

  • Betent arbeidskonflikt
  • Sykmeldt butikkmedarbeider
  • Samarbeidskonflikt
  • Oppsigelse og ferie

Spør HMS-rådgiverne

  • Må vi ha førstehjelpskurs?
  • Er hvert femte år med førstehjelpskurs nok?
  • Hvor hyppig må vi ha førstehjelpskurs?

Verneombudets hverdag:
Teknologien skaper trygghet i arbeidsmiljøet
– Det nye helautomatiske brannslokkeanlegget ved Ragn- Sells’ avfallsanlegg på Furnes i Ringsaker skaper trygghet i arbeidshverdagen.

Faste sider

HMS-aktuelt
Flere sider med nyheter og HMS-tips.

Produkter
Flere sider med produktnyheter

HMS-guiden
Du finner nettutgaven her

Powered by Labrador CMS