HMS-magasinet 4/2019 er ute nå

Da kommunereformen kom til Marnardal kommune, var det ordfører Helge Sandåker (64) som ble skyteskive. Den prosessen tok bokstavelig talt livet av hans politiske engasjement. Se hva du kan lese om i HMS-magasinet 4/2019.

Publisert

HMS-magasinet 4/2019 er nå på vei ut til abonnentene. I dette nummeret kan du lese om følgende:

LEDER:

Nytt arbeid til mange
«Denne høsten er det ekstra mange som får seg ny jobb. Etter lokal- og fylkestingsvalget gjøres det rokeringer i alle kommunestyrer og fylkesting – mennesker får større eller mindre roller som de ikke har hatt tidligere.»

NETTHETS

Ordfører Helge Sandåker ble hetset og trakassert i sosiale medier:
– Jeg mistet lysten og motivasjonen

Da kommunereformen kom til Marnardal kommune, var det ordfører Helge Sandåker (64) som ble skyteskive. Den prosessen tok bokstavelig talt livet av hans politiske engasjement.

– Vi må jobbe sammen for å bekjempe problemet
No hate er initiativtaker til landets største kampanje mot netthat. Tre tiltak skal gjøre oss bedre til å leve med hverandre på nettet.

10 kjøreregler for å bli en god rollemodell
Organisasjonen No hate har laget 10 kjøreregler for en hatfri kommunevalgkamp. Reglene kan i like stor grad benyttes etter valget og i alle dager som kommer.

SIKKERHET

Slik blir kampen mot Legionella trygg og sikker
Vannkvalitet er i fokus som aldri før, og ofte kan manglende vedlikehold og rutiner føre med seg helseproblemer. Det kan også være utfordrende for de ansatte å vite hva som er best.

En ny måte å tenke stillas på
En ny oppfinnelse skal bidra til å forebygge fallulykker fra stillas på byggeplasser. I tillegg til økt sikkerhet og redusert risiko på byggeplassen, vil verktøyet spare utbyggerne for tid og penger.

Et godt arbeidsverktøy
Modulering av stillas øker sikkerheten, kvalitetssikrer gode stillasløsninger, reduserer ombygging og effektiviserer arbeidsprosessene.

Slik skal de vinne kampen mot de farlige kjemikaliene
Godt over 100 bedrifter i hele landet har fått ny motivasjon til å gå løs på en av arbeidslivets aller største utfordringer: Farlige stoffer.

TRAFIKKSIKKERHET

Veiarbeidere frykter for sikkerheten
Ni av ti svenske veiarbeidere er redde for ulykker på jobben når de er ute på arbeid. Utryggheten har økt over tid, for ti år siden var andelen 50 prosent.

Ingen skal skade seg på jobb
– Vårt mål er at ingen i skal bli skadet under arbeid på vei, og vi jobber derfor løpende med å lære av hendelsene som skjer.

De fleste viser hensyn
– De fleste norske bilister tar hensyn til veiarbeid og kjører forsiktig forbi steder der folk arbeider ute i trafikken.

NYTT OM FORSKNING

Gode resultater fra statlige turnusforsøk
Større fleksibilitet og bruk av langvakter har gitt bedre muligheter til å kombinere jobb og familie og har bedret arbeidsmiljøet, viser forsøk i staten.

Vil skjerpe vedlikeholdskrav til håndslokkere
Standarden NS 3910 er til revisjon. For å sikre et godt kvalifisert vedlikehold av håndslokkerne, er det i høringsforslaget foreslått noen skjerpelser. Det gjelder krav til kompetent person og kompetent virksomhet.

Bedriftshelsetjeneste på hjul
– En mobil bedriftshelsetjeneste har mange fordeler. Bedriftens ansatte trenger ikke komme til oss for å gjennomføre arbeidshelseundersøkelser. Vi kan komme ut til medlemsbedriftene.

JUSS OG ARBEIDSMILJØ

Bruk av ansattbilder krever samtykke
Skal du som arbeidsgiver publisere bilder av ansatte offentlig, kreves det at de ansatte samtykker.

SPØR STORENG

  • Må stillinger utlyses for begge kjønn?
  • Utløser oppsigelse av permitterte lønnsplikt i oppsigelsestiden?
  • Kan vi forlenge prøvetiden på grunn av feriefravær?
  • Kan jeg jobbe 150 prosent?
  • Tok ikke ut ferie på grunn av sykdom i fjor – kan han ta den nå?

SPØR HMS-RÅDGIVERNE

  • Bekymret for arbeidskollega
  • Egne beredskapsrutiner for arbeidsplassen?

VERNEOMBUDETS HVERDAG

Verneombudet har stansingsrett
Verneombudets rett til å stanse arbeidet er hjemlet i arbeidsmiljøloven. Verneombudets eget skjønn avgjør om arbeidet bør stoppes. Arbeidet skal stanses der det oppstår sikkerhetsproblemer eller fører til overhengende fare.

FASTE SIDER

HMS-aktuelt
Flere sider med nyheter og HMS-tips.

Produkter
Flere sider med produktnyheter

HMS-guiden
Du finner nettutgaven her

HMS-kalenderen
Du finner nettutgaven her

HMS-magasinet kommer ut seks ganger i året, og er bladet for deg som arbeider med og for helse, miljø og sikkerhet i privat og offentlig virksomhet.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

HMS-magasinet kommer ut seks ganger i året, og er bladet for deg som arbeider med og for helse, miljø og sikkerhet i privat og offentlig virksomhet.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement