Forside-3-15-web
Forside-3-15-web

HMS-magasinet 3/2015

Ali Shuja Mahmudi kom til Norge som flyktning fra Afghanistan for fem år siden. To og et halvt år etter ankomst ble han butikksjef i sitt nye hjemland.

Publisert

(Omslagsfoto: Jan Tveita)

Vi har vært i Akershus og snakket med den 22 år gamle butikksjefen Ali Shuja Mahmudi på Kiwi i Vormsund. Ali var bare 17 år gammel da han kom til Norge – og ble butikksjef i Lyngdal på Sørlandet bare to og et halvt år etter!

Vi har spurt Ali hvordan det er mulig for en ung asylsøker å gjøre så rask karriere i norsk dagligvarebransje: ­– Det handler om stå-på-vilje, svarer han. Du må ha evne og lyst til å jobbe. Og så må du lære språket.

Les mer om Alis lynraske karriere i HMS-magasinet!

Årets verneombud

I år klarte ikke juryen å skille mellom de to ildsjelene Kari Synnøve Tveit fra Kvinnherad og Kim Kvalvik fra Tolletaten. Begge har gjort seg fortjent til prisen som «Årets verneombud» –og de fikk den på deling.

Overvåker arbeidsmiljøet i hele landet

Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har utviklet et elektronisk verktøy for å hente ut informasjon om arbeidsmiljø og helse i Norge. Faktagrunnlaget ligger i den nye Faktabok 2015 som kom i mai. I HMS-magasinet kan du lese mer om hvordan du kan bruke verktøyet i egen bransje og eget yrke.

Oljeservice kaster HMS-permene

En undersøkelse blant 250 rogalandsbedrifter viser at de som har fjernet papirbunkene fra sine systemer for kvalitet og drift, har oppnådd dobbelt så høy omsetningsvekst som de øvrige bedriftene. Kast permene og bruk elektroniske verktøy, lyder anbefalingen.

Bøy og tøy med Bente

Renholdsavdelingen i Oppegård kommune byr på trimøvelser og ergonomitips til sine ansatte, og tilbudet har blitt meget godt mottatt. Les mer om «Bøy og tøy med Bente» i bladet!

Byggevarehus og miljøfyrtårn

Maxbo Proff Østfold i Fredrikstad er det første byggevarehuset som er sertifisert som Miljøfyrtårn i fylket.

Sikkert verft

Skipsverftet Havyard Ship Technology i Sogn setter av en hel dag til HMS.

Varierte fagsider

Du finner mye interessant lesestoff på fagsidene også i dette nummeret av HMS-magasinet. Her kan du lese om forskning blant svenske jordmødre som pådrar seg hørselskader på jobben, og få gode råd om konflikthåndtering, juss og arbeidsmiljø.

Nye produkter

Også i dette nummeret presenterer vi nytt verneutstyr og nye sikkerhetsprodukter. Hvem vet, kanskje finner du akkurat det du er ute etter på disse sidene.