HMS 1-18 er snart i postkassen. (Omslagsfoto: Jan Tveita)
HMS 1-18 er snart i postkassen. (Omslagsfoto: Jan Tveita)

Første HMS-magasinet snart i postkassen

I dette nummeret er arbeidstøy og personlig verneutstyr tema. Vi spør om brodder eller pigger er best for arbeidsfolk som jobber ute på glatt føre vinterstid.

Publisert

– Vi har valgt å prøve ut begge deler, sier Vegard Remfeldt, arbeidsleder i Peab. HMS-magasinet treffer ham på Blinken byggeplass på Lørenskog stasjonsby i Akershus. Remfeldt forteller at erfaringene så langt tyder på at vernesko med pigger nok har en noe lengre levetid enn påmonterte brodder, men han har ennå ikke trukket noen endelig konklusjon.

– Det viktigste er å forebygge at de som jobber utendørs, ikke sklir og faller på hålkeføre og skader seg under arbeidet, understreker Remfeldt.

Digital sykemelding

15 januar i år gikk fristen ut for å ta i bruk digital sykemelding, og i HMS-magasinet kan arbeidsgivere og arbeidstakere lese om hvordan de kan gå over til den digitale løsningen.

– Digital sykemelding vil utvilsomt lette sykefraværsarbeidet ute i virksomhetene, mener NAV.

Databriller til varehandelen

370 000 butikkansatte omfattes av forskriften om rett til gratis synsundersøkelse og databriller på jobben, har Arbeidstilsynet bestemt. Men det er visse betingelser som må oppfylles. Dette kan du lese mer om i HMS-magasinet.

63 år og i ny jobb

Annlaug Overaa er 63 år.1. oktober i fjor begynte hun i ny jobb som autorisert regnskapsfører hos Regnskapsconsult i Gjøvik.

– Jeg føler meg fortsatt frisk og arbeidsfør, så pensjonering har ikke vært noe tema, sier hun.

– Vi har vokst mye, og Annlaug hadde den kompetansen vi var ute etter, sier daglig leder Audun Markeng i Regnskapsconsult. Han valgte derfor henne fra en søkerliste på rundt 20 personer. Les mer om saken i HMS-magasinet.

HMS i kvinneyrkene

Det er et stort behov for HMS Versjon 2.0 i kvinneyrkene, spesielt i offentlig sektor, mener Solveig Osborg Ose, seniorforsker ved SINTEF i Trondheim. Les hennes kronikk i HMS-magasinet.

Mer energi til overs

Lavpriskjeden har redusert energiforbruket betydelig – bare ved å sette søkelyset på det. Les mer om hva miljøtiltakene har betydd for Europris, som nå også skal bygge nytt lager og hovedkontor i Østfold – begge med svært lavt energiforbruk.

Forebygg trakassering på arbeidsplassen

#Metoo-kampanjen har satt seksuell trakassering i arbeidslivet på dagsordenen. I HMS-magasinet gir organisasjonsrådgiver Ole André Bråten nyttige tips til virksomhetene om hvordan alle former for mobbing og trakassering i arbeidslivet kan forebygges.

Verneombud for hvem?

Er verneombudet også verneombud for øverste leder i bedriften? På fagsidene finner du synspunkter om dette spørsmålet både fra vår erfarne arbeidsrettsadvokat Nils H. Storeng og daglig leder Trond Grønvold i bedriftshelsetjenesten Salutis HMS.

Spør HMS-rådgiverne

Sliter du med noe spesielt i hverdagen på jobben? Spør HMS-rådgiverne om de kan finne en løsning på problemet, slik de også har gjort i dette nummeret av HMS-magasinet!

God lesning!