HMS-magasinet nr. 5-2016 (Omslagsfoto: Jan Tveita)
HMS-magasinet nr. 5-2016 (Omslagsfoto: Jan Tveita)

HMS-magasinet nr. 5 er snart ute

Det nye HMS-magasinet er snart i postkassen din. Arbeidsmiljø og helse er tema i bladet.

Publisert

Vi har snakket med både forskere og arbeidsmiljøeksperter som belyser temaet arbeidsmiljø fra forskjelllige vinkler. Vi har også besøkt flere arbeidsplasser for å få vite hva de ansatte der mener bidrar til et godt arbeidsmiljø.

Tidspress på jobben

– Tidspress på jobben er vår tids største arbeidslivsutfordring, sier psykolog Audun Bredrup Petersen. Sammen med kolleger i Stamina Census har han gjennomført en undersøkelse blant 2500 yrkesaktive nordmenn som peker i den retning.

– Men det betyr ikke nødvendigvis at løsningen ligger i å redusere arbeidsmengden. Det finnes andre muligheter også, sier Bredrup Petersen. Les mer om dette i HMS-magasinet!

Mat er trivsel

Lunsjen er ikke bare et ernæringstilskudd, den er også et viktig tilskudd til trivselen på arbeidsplassen. Det mener i alle fall de ansatte hos TAG Arkitekter i Oslo. Der samles de rundt matbordet i lunsjtiden, ingen blir sittende igjen ved kontorpulten. Lunsjen bestiller arkitektene over internett. Les mer om lunsjserveringen hos arkitektene i dette nummeret av HMS-magasinet.

Jobbfriske medarbeidere

– Et godt arbeidsmiljø legger grunnlaget for et lavt sykefravær. Men dette forutsetter at medarbeiderne er i stand til å kommunisere med hverandre, sier Ingrid Braate Prillard, som reiser land og strand rundt for å lære ledere og andre å kommunisere med hverandre for å trives på jobben. Hvordan er det egentlig vi kommuniserer med hverandre? spør hun. Les mer om hennes store engasjement for kommunikasjon i bladet.

Den tredje vei

Arbeidsmiljøsenteret feirer 80 år i disse dager. I den anledning har vi besøkt direktør Kjetil A. Vedøy for å få vite mer om hva Arbeidsmiljøsenteret jobber med og hvordan de jobber.

– Vi står for den «Den tredje vei», sier Vedøy. Dette betyr at vi skal bidra til å skape det gode og trygge arbeidsmiljøet ved å bistå bedriftene med fakta og kunnskaper, sier han. Du kan lese mer om Arbeidsmiljøsenteret og «Den tredje vei» i HMS-magasinet.

Kanonball for datanerder

– Et godt arbeidsmiljø er ikke minst et godt psykososialt arbeidsmiljø, sier adm. direktør Kenneth Ragnvaldsen i Data Respons. Så hvorfor ikke ta tak i trening? sier han.

Vi treffer Ragnvaldsen på gressletta utenfor hovedkontoret på Høvik i Bærum. Her er de ansatte i full gang med kanonball, og de har det gøy. Les mer om trening i Data Respons i bladet.

Går en annen miljøvei

Kjøpesenteret Kremmertorget i Elverum har miljøsertifisert bygget og driften, men har valgt en annen løsning enn mange andre kjøpesentre. Les hva Kremmertorget har gått for i dette nummeret av HMS-magasinet.

Arbeidsmiljø også på fagsidene

Fagsidene har også arbeidsmiljø og sykefravær som tema. I tillegg kan du blant annet lese om overtid, verneombud og HMS-kort på fagsidene.

Demper støy i kontorlandskap

Vi har også snakket med bedriftslege Louis Torbjørn Voisin som har arbeidet systematisk for å dempe støyen i et kontorbygg med mange åpne kontorlandskap.

– Mindre støy på jobben skaper bedre trivsel, mener Voisin.

I tillegg til dette finner du også flere interessante produktnyheter i HMS-magasinet.

God lesning!