HMS-magasinet nr. 2-2016 (Omslagsfoto: Jan Tveita)
HMS-magasinet nr. 2-2016 (Omslagsfoto: Jan Tveita)

HMS-magasinet 2/2016

HMS-magasinet 2/2016: Ergonomi på tannlegekontoret, ergonomi på byggeplassen og ergonomi i traktorsetet. God ergonomi er tema i dette nummeret av HMS-magasinet.

Publisert

Ergonomigruppa i Hedmark besøker alle de 22 tannhelseklinikkene i fylket hvert tredje år. Målet er å gi råd til de ansatte om gode arbeidsstillinger og dermed bidra til å forebygge arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager. Les om ergonomigruppa i arbeid i det nye nummeret av HMS-magasinet.

Ergonomi og helsekort

– Det er ikke alltid like lett å vurdere helseaspektene ved bygg- og anleggsarbeid. Det er som oftest enklere å vurdere sikkerheten, sier Christian Paul Andresen, fysioterapeut i bedriftshelsetjenesten til AF Gruppen. Bedriftshelsetjenesten ønsker derfor å formidle ergonomikunnskap \ både til ingeniører og funksjonærer som planlegger nye prosjekter, i tillegg til å nå de som utfører arbeidet. Les mer om helsekort i AF Gruppen i bladet.

Traktorergonomi

Mange traktorer blir brukt i landbruket, men anslag tyder på at en så stor andel som en tredel, kanskje opp mot halvparten, blir brukt av andre enn bønder. Mange bønder bruker også sine traktorer til annen næringsvirksomhet. Vi har snakket med fysioterapeut Marit Klokset i bedriftshelsetjenesten Driv HMS i Oppdal. Hun mener mange ikke legger nok vekt på ergonomi og komfort når de skal kjøpe traktor. Samtidig konstaterer hun at det er få traktorhytter som utmerker seg positivt. Les mer om ergonomi i traktorsetet i HMS-magasinet.

Skaper HMS-kultur i Østfold

– Du har sikkert opplevd hvordan det er å komme ny på en arbeidsplass. Forestill deg så hvordan det er når arbeidsplassen er ny for 4000 ansatte, sier HMS-sjef Terje Engvik ved Sykehuset Østfold. HMS-sjefen har målet klart: Sykehuset Østfold skal være blant topp tre på HMS i bransjen i løpet av årene 2016 til 2020. Les mer om HMS-arbeidet ved Sykehuset Østfold i bladet.

Blant ti på topp i Europa

– Internasjonalt ligger vi blant de 25 prosent beste på miljø i Europa. I 2014-2015 ble vi rangert som nummer ni, sier Ole Evensen, miljøansvarlig for If Forsikring i Norden. HMS-magasinet treffer en travelt opptatt Evensen dagen før forsikringsselskapets egen miljørapport skal publiseres. Les om miljøarbeidet i If i HMS-magasinet.

Innholdsrike fagsider

Også i dette nummeret finner du mye nyttig stoff på fagsidene. Les blant annet om glade frisører i Trondheim som Idébanken har snakket med.

Mobil HMS-vogn

Vi har også skrevet om en ny mobil HMS-vogn: – Når ulykken er ute, er det en trygghet å vite at førstehjelpsutstyr og brannvernsutstyr er i umiddelbar nærhet, sier leder Kjetil A. Vedøy ved Arbeidsmiljøsenteret. Han håper vi vil se flere mobile HMS-vogner på byggeplasser i årene som kommer.

Dette – og mer– finner du i HMS-magasinet!

God lesning!

HMS-magasinet kommer ut seks ganger i året, og er fagbladet for deg som arbeider med og for helse, miljø og sikkerhet i privat og offentlig virksomhet. Bladet gir deg informasjon og kompetanse om fagområdet og presenterer teorier, metoder og verktøy som kan bidra til å forbedre HMS-arbeidet i din virksomhet.

Bestill abonnement her

Last ned enkeltsider eller hele bladet her

Her får du et innblikk i hva vi skriver om