HMS-magasinet 1/2016

HMS-magasinet 1/2016: Det første HMS-magasinet i år har arbeidstøy og verneutstyr som tema. Vi har besøkt noen virksomheter der riktig vernetøy er livsviktig i jobben.

Publisert

Arbeidet med den nye Follobanen er i gang, og HMS-magasinet besøkte prosjektanlegget en av de kaldeste dagene i januar. Vi ville se nærmere på hvordan anleggsarbeiderne maktet å holde varmen når de jobber ute i den strenge vinterkulda.

– Alle som arbeider utendørs i lange kuldeperioder må tenke ekstra nøye over hvordan de skal kle på seg for å holde kulda ute, sier hovedverneombud Ronny Olsen i PEAB Anlegg.

Og: – Skulle vi ha fulgt trelagsprinsippet for bekledning til punkt og prikke, ville vi ha frosset i hjel på jobben, slår Olsen fast. Tre lag er ikke nok, understreker han.

Les mer om arbeid utendørs i vinterkulde i HMS-magasinet!

Klær for energimontører

– Energimontørene løper en viss risiko for å bli utsatt for lysbue fra elektriske anlegg med høy spenning, spesielt når de utfører AUS-arbeider, forteller Steinar Olsen i Infratek i Oslo.

Derfor er det livsviktig for energimontørene å bruke riktig vernetøy, forklarer han.

En utfordring har vært å få godt tilpasset vernetøy til kvinner i dette mannsdominerte yrket. Vi har snakket med en kvinnelig montør som er godt fornøyd med sitt arbeidsantrekk.

Les mer om saken i HMS-magasinet.

Studenter trener renholdere

Ildsjeler ved Høgskolen i Lillehammer har satt i gang et enestående samarbeid: Studenter ved idrettslinja lærer renholderne ved høyskolen å trene riktig. Men det var renholderne som tok initiativet til dette uvanlige treningssamarbeidet. Les mer i HMS-magasinet om studentene som holder renholderne spreke.

Skap møteplasser på jobben

Da Morten Røkke overtok som leder for Byggservice i Lillehammer kommune i 2011, oppdaget han at det nesten ikke fantes møtesteder for de ansatte. Dette bestemte han seg for å gjøre noe med. Mye på grunn av innsatsen Røkke la ned i dette, ble Byggservice belønnet med Arbeidsmiljøprisen i kommunen i 2015.

Les mer om arbeidsmiljøet i Byggservice i bladet!

Miljøflaggskipet

På Lillehammer har også REMA 1000 oppført sitt nye grønne flaggskip: Butikken på Røyslimoen som skal være både miljøvennlig, effektiv, handlevennlig og bidra til bedre trivsel og arbeidsmiljø for de ansatte. Du kan lese mer om butikken på Røyslimoen i HMS-magasinet.

Debatt om bedriftshelsetjenesten

SINTEf skal vurdere bedriftshelsetjenesten her til lands, og debatten om BHT fortsetter. I dette nummer av HMS-magasinet er det Hans Kristian Furnes, leder i Molde bedriftshelsetjeneste, som gir leserne sine meninger om BHTs fremtid og rolle: Er BHT klar for en evaluering?

Hjelmbruk og hakestropper

Bør hjelmbrukere montere hakestropper på hjelmen for å unngå hodeskader på jobben? Les hva bedriftslege Hans Magne Gravseth ved Alna HMS-senter svarer en innsender i Spør HMS-rådgiverne.

I samme spalte forteller HMS-rådgiver Eirin Høyem ved Trondheim bedriftshelsetjeneste hva det i praksis innebærer å få Avventende sykemelding.

Dette – og mer nyttig stoff – finner du i fagsidene i bladet.

God lesning!