(Omslagsfoto: Jan Tveita)
(Omslagsfoto: Jan Tveita)

Elektronisk HMS inntar arbeidslivet

HMS-verktøy og elektronisk HMS er tema i det nye HMS-magasinet. Digitale hjelpemidler gjør nå sitt inntog på arbeidsplassene.

Publisert

På Gol i Hallingdal gjennomføres i disse dager et digibygg-prosjekt, det første av sitt slag i Norge der mest mulig av planleggingen og gjennomføringen foregår digitalt. Dette gjelder også HMS og sikkerhetsopplæringen.

– Dette er et pilotprosjekt der det legges betydelig vekt på planlegging, gjennomføring og drift, forklarer prosjektleder Bjarni S. Einarsson i Statsbygg.

Les mer om digibygg i HMS-magasinet.

Se arbeidsulykken før den skjer

Et HMS-verktøy som er tatt i bruk under byggingen av trafikkstasjonen på Gol i Hallingdal, er et nytt interaktivt 3D-spill. Dette skal gjøre det enklere å forutse og unngå ulykker på byggearbeidsplassen. Erfaringer fra Danmark tyder på at HMS-verktøyet kan redusere antallet arbeidsulykker vesentlig. Les mer om det nye HMS-verktøy i bladet.

Drilly gjør jobben raskere

Et annet hjelpemiddel som er tatt i bruk på Gol, er boreroboten Drilly. Ikke bare borer Drilly hull ti ganger raskere enn det kan gjøres manuelt, Drilly reduserer også belastende arbeid over skulderhøyde og gir en ryddig og støvfri arbeidsplass. Les om Drilly i HMS-magasinet.

Med stoffkartoteket i lommen

I januar i år åpnet myndighetene for å ha stoffkartoteket i bedriften elektronisk. Bedriften Euroskilt med hovedkontor på Vingrom sør for Lillehammer har tatt i bruk elektronisk stoffkartotek, men har som en overgangsordning valgt å beholde det papirbaserte.

HMS-magasinet besøkte Euroskilt for å få vite mer om bedriftens erfaringer.

– Alt vi gjør handler om å oppfylle HMS-krav satt av myndighetene. Da er det godt å ha et verktøy som gjør kontrollen av kjemikaliene vi bruker i produksjonen enklere, sier Nina Borgen Bøe, HMS-ansvarlig og KS-koordinator.

Med- eller Motarbeider

Er du en motarbeider på arbeidsplassen? Halvor Haukerud har skrevet «med- og Motarbeiderboka», med undertittelen For deg som jobber eller bare er ansatt.

– Hva handler egentlig «med- og Motarbeiderboka» om? spør vi forfatteren.

– Det er faglig fundert tull, men litt alvor ligger det bak også. At det ligger et alvor bak, gjør det bare morsommere, svarer han. Les mer om Motarbeider i HMS-magasinet.

Nye bøker, produkter og fagsider

I bladet finner du også omtale av en rekke andre bøker om HMS og arbeidsmiljø, i tillegg til at vi presenterer nye produkter på HMS-området. Som vanlig inneholder bladet fyldige fagsider også, som du kan ha stor nytte av.

God lesning!