Forside-HMS-4-15
Forside-HMS-4-15

HMS-magasinet 4/2015

En måte å ivareta sikkerheten på, er å bruke vernebriller på jobb. Bekkelaget Vann AS i Oslo har innført brillepåbud for sine ansatte.

Publisert

(Forsidefoto: Jan Tveita)

HMS-magasinet har besøkt en jubilant som legger stor vekt på sikkerheten til sine ansatte. Nexans Norge fyller hundre år i år, og feirer dette hele året. Kabelbedriften er blant mange kjent som Standard Telefon- og Kabelfabrik (STK) eller Alcatel. Nå kan bedriften skilte med 1487 sammenhengende dager uten fraværsskader. Neste mål er fem år uten skader.

Men den gode sikkerheten i Nexans er ingen selvfølge:

– For ca. ti år siden hadde konsernet en dårlig statistikk. Men en bevisst satsing over flere år har gitt resultater, forteller fabrikksjef Torbjørn Blomsnes ved Nexans Langhus.

Les mer i HMS-magasinet om hvordan Nexans tar vare på sine ansatte.

Påbud om vernebriller

En måte å ivareta sikkerheten på, er å bruke vernebriller på jobb. Bekkelaget Vann AS i Oslo har innført brillepåbud for sine ansatte:

– Dette er viktig verneutstyr for våre folk, og siden vi innfører et påbud, må vi også legge til rette for at verneutstyret er komfortabelt og tilpasset den enkelte, sier HMS- og kvalitetsleder Beate Jahr.

Les mer om brillepåbudet ved BEVAS i bladet.

Effektiv brannforebygging

Å forebygge brann er viktig sikkerhetsarbeid. Nå har det dukket opp et kamera som du kan montere på smarttelefonen din. Dette gjør at du kan sjekke temperaturen i sikringsskap og elektriske anlegg selv. Stikkordet er termografering.

Førstehjelp

Å friske opp førstehjelpskunnskapene er viktig. Dette inkluderer også å kunne betjene en hjertestarter:

– Du kan ikke gjøre noen feil, en hjertestarter kan betjenes av alle, sier sikkerhetsekspert Knut Benny Uppstad. Du er dessuten beskyttet av nødrettsparagrafen når det er nødvendig å gripe inn for å redde liv. Det er bedre å gjøre noe enn ingenting, understreker sikkerhetseksperten.

Etter bomben

Også posttraumatisk stress (PTSD) krever førstehjelp. Nille Lauvås var på jobb i regjeringskvartalet i Oslo da bomben eksploderte 22. juli 2011. I bladet forteller hun om hvordan hun opplevde dette og hvordan tiden har vært etter sjokket.

Miljøbevisste vektere

Norsk Vektertjeneste i Oslo har parkert samtlige eksosbiler og kjører nå utelukkende el-biler. Dette har gitt selskapet en betydelig økonomisk gevinst. Men i overgangen var alt ikke bare fryd og gammen. Les mer om vaktselskapet med el-biler i HMS-magasinet!

Nyttige fagsider og produkter

Du kan også plukke med deg mange gode råd og tips både på fagsidene og blant alle de nye produktene.