(Foto: Stortinget)

Prisen eneste krav til avfallsleverandør

Stortinget stilte ett krav til avfallsleverandøren: Lav pris.

Publisert

Norsk Gjenvinning, som fikk kontrakten på Stortinget, er kritiske til anbudet som de vant selv: – Det er for passivt bare å stille krav til pris, sier konsernsjef Erik Osmundsen til NRK.

Han får full støtte av bransjeorganisasjon Avfall Norge:

– Det er ikke særlig ambisiøst bare å stille krav til pris, sier Nancy Strand, adm. direktør i Avfall Norge.

I anbudet som Stortinget la ut på Doffin står det at pris blir vektet 100 prosent. Det var altså det eneste tildelingskriteriet som ble stilt til den nye leverandøren.

– Burde gå foran

Konsernsjef i Norsk Gjenvinning, Erik Osmundsen, mener Stortinget burde gå foran som et godt eksempel og stille strengere miljøkrav til seg selv.

– Dersom vi faktisk skal få til et grønt skifte, så kan vi ikke være bakoverlent og regne med at alle andre skal gjøre det. Da må vi være framoverlent. Jeg mener det burde starte hos myndighetene. En starter på toppen og viser retning for resten av samfunnet, sier Osmundsen til NRK.

Kjører på biogass i Oslo

– De kunne for eksempel stilt krav til hva slags kjøretøy som fikk hente avfallet, sier Strand.

Hun viser til at Oslo kommune har gjort dette i anbudsrunden for henting av avfall fra kommunens innbyggere.

– De har stilt krav til at søppelbilene skal kjøre på biogass. Det har ikke Stortinget gjort, sier Strand.

Konsernsjefen i Norsk Gjenvinning meiner det er en trend at statlige aktører stiller mer og mer krav til pris, istedenfor å stille miljøkrav.

– Det er flere og flere anbud som blir mer og mer orientert på pris. Anbudet fra Stortinget er et eksempel på det, men det er en bred trend i Norge at det blir mer og mer fokus på pris, sier Osmundsen.

Andreas Gillund, daglig leder i Vestfold Avfall og Ressurs AS (VESAR), mener det er skuffende at statlige aktører ikke stiller høyere krav til miljø.

– Jeg regner med at dette anbudet ikke har vært en politisk beslutning, men at administrasjonen har hatt dårlig tid og slengt ut et anbud. Dette har skjedd andre steder, sier han og legger til:

– Det som da kan skje, er at en fort kan ende med at for eksempel matavfall og plast sortert i barnehager, havner i ei suppe og blir brent i stedet for å bli riktig sortert. Det er ganske alvorlig.

Stortinget: Etterpåklok

Terje Olsen, avdelingssjef på Stortinget, tar selvkritikk.

– Jeg ser i ettertid at dette her må vi forbedre oss på. Vi skal jobbe ytterligere med miljøkrav og prøve å tenke hele leveransekjeden til de leverandørene som er hos oss, sier Olsen til NRK.

– Har Stortinget et ekstra ansvar på slike ting?

– Stortinget som vedtar lovene bør jo prøve å være i førsteklasse.

(nrk.no)

Powered by Labrador CMS