(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Danskene slurver med energisparing

Tre av fire dansker har ikke fått informasjon om hvordan de kan spare energi på jobben.

Publisert

Pc-er som ikke blir slått av, lys som står på døgnet rundt, tonnevis av papir gjennom skrivere. Dette er virkeligheten på danske kontorarbeidsplasser, ifølge en undersøkelse utført for konsulentselskapet Deloitte.

Mulighetene for å spare energi på jobben er mange, men likevel svarer 72 prosent av danske kontoransatte at de ikke har fått noen som helst informasjon om energisparing på arbeidsplassen.

Dyrt og dumt å glemme miljøet

– Selv om energisparing har stått på dagsordenen i mange år, finnes det stadig mange arbeidsplasser der forbruket kan reduseres. Derfor er det også ergerlig at så få medarbeidere blir informert om hvordan de kan bidra. Det koster både på bunnlinjen og ikke minst for miljøet, sier partner Helena Barton i Deloitte.

Alle må bidra

Ifølge Barton bør alle medarbeidere bidra til å redusere energiforbruket:

– Som medarbeider kan du ikke gjøre så mye med energitap fra bygninger og produksjon. Til gjengjeld kan du spare på energien i det daglige, for eksempel ved å slukke lys og elektronisk utstyr når det ikke er i bruk. Det er også lett å redusere papirforbruket, på samme måte som du kan spare på transporten ved å avtale møter over telefon eller Skype.

Mye å hente

Erfaringen viser at det er mange penger å spare for de virksomhetene som investerer i energisparing:

– Selv med relativt få investeringer kan de fleste virksomhetene spare 10 prosent av energiforbruket sitt. Med litt større investeringer kan man spare opptil 25 prosent. Det krever uansett at man får medarbeiderne på banen slik at man i fellesskap reduserer forbruket, sier Barton.

Heldigvis har en del virksomheter funnet ut at det kan lønne seg å spare, poengterer Barton:

– Ifølge undersøkelsen har 11 prosent av medarbeidere mottatt skriftlig informasjon om hvordan de kan sparer energi. 4 prosent har fått opplæring i dette, mens 12 prosent sier at det er en del av den daglige rutinen. Det er skuffende at tallene er så lave, men tross alt bra at noen arbeidsplasser tar energidiskusjonen på alvor.

(Pressemelding)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS