Thon-Hotel-Arendal

Norges første klimanøytrale hotell

Hotel Thon i Arendal har de siste årene redusert klimagassutslippene med over tretti prosent.

Publisert

Direktør Erik Riis Jacobsen,Thon Hotel Arendal. (Foto:Jan Tveita)

Hotellet er Norges første klimanøytrale hotell etter FNs definisjon. Blant annet brukes ikke lenger strøm for å varme opp hotellet, melder NRK Sørlandet.

Benytter fjernvarme

– Vi bruker mye mindre strøm på grunn av fjernvarmesystemet. Vi bruker ikke strøm på å varme opp hotellet lenger. Vi bruker vann fra Heftingsdalen, forteller hotelldirektør Erik Riis Jacobsen til NRK.

Et datastyrt overvåkingssystem kontrollerer energibruken på hotellet. Systemet avslører når hotellet bruker mye strøm, og hva kildene til strømforbruket er.

– Så kan vi se på om noe kan skrus av for å få ned toppen, sier vaktmester Ernst Olav Olsen.

Grundig søppelsortering

Også detaljert søppelsortering gir stor miljøgevinst.

– Vi reduserer restavfallet vårt. Det er for det første restavfallet som gir klimagassutslippene, fordi resten brukes i fjernvarmeanlegget.

– Men så gir det også gevinst i form av kroner og øre, fordi det er restavfallet som også koster penger, sier hotelldirektøren.

For klimatiltakene har også vist seg å være innbringende økonomisk. Det koster å investere i dem, men det økonomiske regnskapet går likevel i pluss.

Bygger omdømme

– Det handler også om omdømmebygging, sier Riis Jacobsen til NRK. Direktøren mener hotellet er mer foretrukket i for eksempel offentlige og private anbud. Markedet etterspør miljøtenkning mer og mer. Inntektene har økt dramatisk de siste årene, mens kostnadene har vært tilsvarende lave, ifølge Riis Jacobsen.

Grønne konferanser

Norges første klimanøytrale hotell skal utvikle grønne konferanser for resten av kjedens 60 hoteller.

– Det vil si at vi jobber med alle elementene rundt en konferanse for å senke klimagassutslippet i konferansen. Det har vi retningslinjer på gjennom en hel del sett med bransjekrav der vi samarbeider med klimapartnere og Miljøfyrtårn, sier Riis Jacobsen til NRK.

(NRK Sørlandet)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS