Randi-Larsen,-Nedre-Eiker,-

Spydspisser i miljøarbeid

Nedre Eiker kommune utdanner verneombudene sine til miljøkonsulenter. Dette gir verneombudene større faglig tyngde og et lokalt forankret miljøarbeid. Modellen sprer seg i kommune-Norge, og vekker også internasjonal oppsikt.

Publisert

Randi Larsen, Nedre Eiker kommune, og Per Bjørnar Knudsen, KS Vestfold og Buskerud, er to av ildsjelene i miljøarbeidet i Nedre Eiker. (Foto: Jan Tveita)

Nedre Eiker har siden 2006 utviklet en modell der det ytre miljøet inngår i HMS-arbeidet. Verneombudene tillegges en sentral rolle i miljøsatsingen. De er miljøekspertene i sine virksomheter.

Tok miljøet i egne hender

– Forrige gang Arbeidsmiljøloven skulle revideres, foreslo Fagforbundet at verneombudene også skulle få ansvar for det ytre miljøet, forteller rådgiver Per Bjørnar Knudsen i KS.

– Forslaget vant ikke fram, men kommunene Nedre Eiker, Kongsberg og Lier tok saken i egne hender, forteller Knudsen. Ordføreren i Nedre Eiker tok ideen med seg hjem og lanserte tanken om bli en pilotkommune i miljøarbeid.

– Nå utdanner Nedre Eiker sine verneombud til miljøkonsulenter, sier Knudsen.

Ingen rik kommune

Nedre Eiker har aldri vært en spesielt rik kommune. Derfor må den forvalte sine ressurser bevisst.

– Miljøprosjektet er ikke spesielt kostnadskrevende, derimot er det i høyeste grad kostnadsbesparende, understreker Knudsen. Et eksempel er Langløkka barnehage, den første miljøsertifiserte virksomheten i kommunen. I løpet av ett år har barnehagen redusert restavfallet sitt med 90 prosent og strømforbruket fra 198 000 kWh til 67 000 kWh.

Lagt til 40-timerskurset

Randi Larsen ved en miljøstasjon for sortering av avfall utenfor kommunestyresalen. (Foto: Jan Tveita)

– Miljøarbeidet ble lagt inn i 40-timerskurset for HMS, sier Randi Larsen, engasjert kommuneplanlegger og miljøkoordinator i Nedre Eiker. Hun har vært prosjektleder gjennom hele prosessen helt fra oppstarten i 2006.

– Da vi satte i gang kursingen, la vi stor vekt på at også virksomhetslederne skulle delta, i tillegg til verneombudene. Det er viktig å få med virksomhetslederne fra første stund, slik at miljøarbeidet blir solid forankret i ledelsen. Dette sikrer også at miljøarbeidet blir nedfelt i kommunens sentrale og strategiske planer, mener Larsen.

I tillegg har både Fagforbundet, Naturvernforbundet og Stiftelsen Miljøfyrtårn vært involvert i miljøsatsingen fra starten av. Miljøkursdelen ble utviklet i samarbeid med Stiftelsen Miljøfyrtårn.

I samarbeid med programvareleverandøren QmPlus og Stiftelsen Miljøfyrtårn utviklet kommunen en egen elektronisk miljømodul. Denne skulle benyttes både for å rapportere internt i kommunen og for å rapportere videre til Stiftelsen Miljøfyrtårn.

Høye miljømål

– Da vi gikk i gang med arbeidet, satte vi oss et ambisiøst miljømål: Miljøvern skal være en av grunnpilarene i kommunens virksomhet og en premiss for planlegging og saksbehandling.

– Det er dette miljømålet vi koblet til verneombudene og miljømålet i kommuneplanen som vi forankret prosjektet i.

– Prosjektet var et tiltak som kunne bidra til at målet blir nådd, forteller Larsen.

Hvorfor verneombudene?

– Grunnen til at vi legger så stor vekt på å få verneombudene engasjert i miljøarbeidet, er at vi ønsker at kunnskapene skal bli værende i organisasjonen. Skoleringen gir verneombudene faglig tyngde. De blir så å si konsulentutdannet, derfor trenger vi ikke dra inn eksterne konsulenter som både er kostbare og forsvinner etter kort tid, forklarer Larsen.

Nedre Eiker har laget et regnestykke som viser at eksterne konsulenttjenester ville ha kostet kommunen ca. 650 000 kroner. Nedre Eiker-modellen er beregnet til 346 651 kroner.

Storstilt åpning

Miljøsatsingen i Nedre Eiker åpnet med brask og bram i 2006. Alle ledere og ansatte var invitert til en stor åpningsfest.

– Da vi satte i gang arbeidet, begynte vi med noen virksomheter som var spesielt interesserte. Sju virksomheter pekte seg ut etter at de to første miljøkursene var gjennomført.

– De ble spurt om å være pilotvirksomheter, og alle svarte ja. De sju representerte et bredt spekter av tjenesteområder, både barnehager, sykehjem, hjemmepleie, familiestøtte og omsorgsboliger.

Først ute

– Det var daværende miljøminister Helen Bjørnøy som delte ut det første miljøfyrtårndiplomet i Nedre Eiker.

– Langløkka barnehage var den første virksomheten som ble sertifisert med verneombud som miljøkonsulent, opplyser Larsen.

De to neste var Solberg Opplæringssenter og Hatten barnehage. Etter at pilotvirksomhetene ble sertifisert, bistår de andre virksomheter med sertifisering og miljøanalyse. Hver sertifiserte virksomhet etablerer sin egen miljøgruppe. Miljøarbeidet omfatter både avfall, energi, transport, innkjøp og materialbruk, utslipp til luft og vann og estetikk.

Alle skal sertifiseres

31 virksomheter i Nedre Eiker er nå miljøsertifisert, bare to gjenstår.

– Alle er ferdige med sine miljørapporter. Det er bare et tidsspørsmål før de siste får sertifikatet overlevert, sier Larsen.

I september i fjor ble miljøprosjektet avsluttet, med en like storstilt avslutningsfest i Folkets Hus og med en ny miljøvernminister, Erik Solheim, til stede.

– Målet er nådd. Nå skal det forankres og videreutvikles i de daglige rutiner og kommunens utviklingsarbeid, understreker Larsen.

Livskraftig kommuner

Randi Larsen har koordinert arbeidet i kommunen. Prosjektet Verneombud og det ytre miljø har vært ledet av hovedverneombud Anne Mette Johansen og Per Bjørnar Knudsen fra KS.

– Min rolle er å heie på kommunene, være pådriver, inspirator og motivator, sier Knudsen. Han er også ansvarlig for programmet Livskraftige kommuner i Buskerud, Telemark og Vestfold, et program KS har etablert i samarbeid med Miljøverndepartementet.

Miljøarbeidet i Nedre Eiker ledes sentralt av en styringsgruppe bestående av personalsjefen, politikere, Fagforbundet og hovedverneombud.

De miljøengasjerte virksomhetslederne og verneombudene i Nedre Eiker møtes for øvrig hvert halvår for faglig påfyll, inspirasjon og idéutveksling.

Budskapet sprer seg

– Og miljøbudskapet sprer seg, legger Larsen til. Flere private bedrifter i kommunen er miljøsertifisert. Andre kommuner lar seg inspirere av Nedre Eiker. Kommunen har flest ladestasjoner for el-biler i landet, og var først ute med Debio-godkjent storkjøkken.

Gir godt omdømme

Nedre Eiker skårer høyt på omdømme som følge av miljøsatsingen. Det kommer blant annet til uttrykk i at miljøarbeidet i den lille Buskerud-kommunen har vakt internasjonal oppsikt.

– Flere delegasjoner, blant annet helt fra Tsjekkia, har besøkt kommunen for å lære mer om det banebrytende miljøarbeidet, sier Larsen. Nedre Eiker-modellen har vært tema på en nordisk konferanse i Odense i Danmark. Vår vennskapskommune i Sverige, Enkjöping, har også vist interesse for modellen.

– Dette kommer til å rulle både utover landet og lenger, mener Larsen og Knudsen.

Miljøbevisste medarbeidere

– Resultatet av satsingen er stadig flere miljøbevisste ansatte i Nedre Eiker kommune, medarbeidere med gode forutsetninger til å oppfylle kommunens miljømål.

– Miljøprosjektet har også tydelig illustrert at når verneombudene tas på alvor, kan de nyttiggjøres på en god og positiv måte.

– Det er viktig å påpeke at prosessen ikke bare drives ovenfra og ned. Verneombudene er en sentral drivkraft i miljøarbeidet. De skaper utvikling, initiativ og nytenkning nedenfra.

– Vi har fått stoltere verneombud i Nedre Eiker, slår Randi Larsen og Per Bjørnar Knudsen fast.

Du kan lese mer om miljøarbeidet i Nedre Eiker i siste nummer av HMS-magasinet!

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS