Panteautomat-Norsk-Resirk

Verdensmestre i panting

Fjoråret ga ny norsk panterekord. Nærmere 362 millioner bokser og 110 millioner flasker med pantemerke ble returnert.

Publisert

(Foto: Norsk Resirk)

Til sammen ble det i 2011 pantet rundt 52 millioner flere gjenvinnbare flasker og bokser med pantemerke enn året før. Aldri tidligere er det pantet så mye. Returandelen er nå på henholdsvis 93 prosent for bokser og 94 prosent for flasker. Nordmenn kan derfor fremdeles titulere seg som verdensmestre i panting.

Flere panter energidrikker

I løpet av fjoråret gikk returen av energidrikker særlig kraftig opp. Mens den var på 35 prosent i 2010, økte den til hele 65 prosent i 2011. Siden salget av energidrikker eksploderte for to–tre år siden, har returen ligget svært lavt sammenlignet med andre drikkevarer. Èn av årsakene til lav retur har vært at energidrikker er noe som drikkes når man er på farten, utenfor vanlige panterutiner.

– Mange har ikke vært klar over at også energidrikker kan pantes, og hvor tilgjengelig panteordningen er. Alle som selger drikkevarer med pantemerke, er nemlig pliktig til å gi pant, også kiosker og bensinstasjoner, sier Randi Haavik Varberg, informasjons- og markedsdirektør i Norsk Resirk.

Se etter pantemerket

Det er pant på mer enn du tror. I dag finnes det rundt 660 drikkevarebokser og 875 gjenvinnbare plastflasker i det norske pantesystemet.

– Antallet vokser hele tiden, så mange blir overrasket over hvor mange produkter som kan pantes. En viktig huskeregel er alltid å se etter pantemerket, sier hun.

Gir lavere miljøavgifter

Høy retur gir også lavere miljøavgift på drikkevareproduktene, noe som kommer forbrukerne til gode i form av rimeligere drikkevarer. Som resultat av den høye returen i 2011 forventes det at miljøavgiften synker ytterligere i år.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS