Sparebanken-Hedmark-miljøle

Sparer miljø og penger

Sparebanken Hedmark sparer ikke bare pengene dine, men også miljøet. Alle de 27 avdelingskontorene til banken er sertifisert som miljøfyrtårn fra 1. januar i år.

Publisert

Vaktmestrene Gjermund Hokstad (t.v.) og Alf J. Bekkum har vært sentrale aktører i miljøarbeidet i Sparebanken Hedmark fra begynnelsen av. I front informasjonsdirektør Siv Stenseth og eiendomsansvarlig Stig Nyhagen. (Foto: Jan Tveita)

Banken eier selv 17 eiendommer og leier ti. Til sammen 550 personer har sitt daglige virke i bankens 27 lokaler, som strekker seg helt fra Os i Østerdalen i nord til Skotterud i Eidskog i sør. Hedmark er et langstrakt fylke.

– Å bli miljøfyrtårnsertifisert, er en vinn-vinn-situasjon for oss, sier Stig Nyhagen, ansvarlig for eiendommene til banken.

– Sertifiseringen er til gunst for alle, ikke minst fordi den også bidrar til et bedre arbeidsmiljø blant våre ansatte, mener han.

Miljøansvarlig på hvert kontor

For at miljøbevisstheten til enhver tid skal holdes høyt i hevd, har hvert kontor utpekt sin miljøansvarlige medarbeider.

– Å ha en ansvarlig på hvert sted er mer et uttrykk for at hovedkontoret på Hamar ikke makter å følge opp hver enkelt avdeling fortløpende, forklarer han. Men dette betyr ikke at alle de andre ansatte er uten miljøansvar, påpeker Nyhagen.

Feie for egen dør

I år er tiden kommet for å resertifisere hovedkontoret:

– Selv om de siste avdelingene først ble miljøsertifisert i år, vedtok ledergruppa i banken under daværende konsernsjef Harry Konterud å starte sertifiseringsarbeidet allerede i 2008, opplyser informasjonsdirektør Siv Stenseth. Hovedkontoret ble sertifisert i 2009.

– Miljøstrategien var godt forankret i ledelsen fra starten av, tilføyer hun.

– Vi har hittil ikke profilert oss så mye på miljø. Vi ville skaffe oss gode erfaringstall først. Hensikten er å feie for egen dør, og sørge for å holde orden i eget hus.

– Nå etterspør kundene våre miljøautorisasjon, og vi krever det tilsvarende av våre leverandører. Da er det et stort pluss å kunne vise til vår miljøsertifisering. Sparebanken Hedmark har for øvrig vært pådriver både overfor SpareBank1-alliansen og overfor hedmarkskommuner i miljøsammenheng, sier Stenseth.

Positiv respons

– Da vi satte i gang miljøarbeidet ute i avdelingene, fikk vi en utrolig positiv respons. Miljøinnsparingene skal etter planen brukes til nye miljøinvesteringer, men først må vi få statistikk som er sammenlignbar fra år til år.

Å spare miljøet betyr jo også å spare penger.

– Men det ligger en utfordring i å integrere miljøarbeidet i den daglige driften. Vi informerer bredt, blant annet om Miljøfyrtårnordningen, vi gjennomfører spørreundersøkelser, og vi har også lansert den årlige Miljøuken i banken. Flere miljøtiltak vurderes fortløpende, opplyser Stenseth.

Gjør det enkelt

– Basert på våre erfaringer er sjansen størst for å lykkes dersom du gjør miljøarbeidet så enkelt som mulig, mener Nyhagen. Han anbefaler å hyre inn en rådgiver i begynnelsen.

– Konsulenten har gjerne lang erfaring med hvordan du tar det steg for steg, og dermed går prosessen langt lettere og raskere.

– Det er også nyttig å samarbeide med bedriftshelsetjenesten, ikke minst om HMS. HMS-arbeidet hadde vi for øvrig godt på plass før miljøsatsingen tok til, vi deltar også i Aktiv bedrift. Mange sykler vi til jobben, og banken støtter ansattes trimaktiviteter på ulike måter.

Gir helhetlig oversikt

– I starten konsentrerte vi oss om energiforbruk og avfallshåndtering. Vi lager nå et klimaregnskap, og først etter et par års registrering har vi fått sammenliknbare tall, opplyser Nyhagen og Stenseth. Nå har vi en helhetlig oversikt over bankens totale forbruk. Når vi ser hva vi har brukt, er det også enklere å oppdage hva vi kan redusere. Du må vite hva du har før du kan spare noe, ikke minst gjelder dette energi.

– I løpet av året skal vi energimerke alle byggene våre. Der det er mulig, kobler vi oss på fjernvarme.

Nå begynner jobben

Men Nyhagen og Stenseth ser ingen grunn til å hvile på sine laurbær selv om alle kontorene i de tre regionene nordfylket, Hamar og Glåmdal nå er miljøfyrtårnsertifisert:

– Nå har vi satt ting i system, nå begynner jobben, understreker de to miljøildsjelene i Sparebanken Hedmark.

Hovedkontoret til Sparebanken Hedmark i Hamar. (Foto: Jan Tveita)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS