Som første returselskap for EE-avfall innfører Renas sertifisering av sine behandlingsanlegg. Ordningen skal sikre at miljøfarlig EE-avfall ikke skader miljøet.
Behandling av innsamlete lyskilder. (Foto: Terje Borud)Behandling av innsamlete lyskilder. (Foto: Terje Borud)
Adm. direktør i RENAS Gunnar Murvold og daglig leder Hans Andreas Bakke i Elektrogjenvinning Norge AS. (Foto: Jan Lillehamre)
Adm. direktør i RENAS Gunnar Murvold og daglig leder Hans Andreas Bakke i Elektrogjenvinning Norge AS. (Foto: Jan Lillehamre)Adm. direktør i RENAS Gunnar Murvold og daglig leder Hans Andreas Bakke i Elektrogjenvinning Norge AS. (Foto: Jan Lillehamre)Avfallsforskriften setter strenge krav til returselskapene for EE-avfall. I de 15 årene som har gått siden Renas ble etablert, har riktig miljøhåndtering hatt høyeste prioritet. For å forsterke denne satsingen innfører Renas nå krav om sertifisering av alle behandlingsanlegg. Det innebærer at anleggene må gjennom en svært omfattende sjekk for ytterligere å øke presisjonsnivået og sikkerheten i den jobben som utføres.
– Tidligere kontrollerte Renas som regel anleggene i ettertid for å undersøke om jobben var gjort riktig. Nå vil vi legge større vekt på opplæring og forebyggende tiltak, sier adm. direktør Gunnar Murvold i Renas.
Først i landet
Renas er det første EE-returselskapet i Norge som innfører en egen sertifiseringsordning for behandlingsanlegg. Denne uka ble Elektrogjenvinning Norge AS på Gjøvik sertifisert. Sertifiseringen forplikter behandlingsanlegget til å oppfylle krav til prosedyrer, kompetanse og kvalitet i henhold til avtalen om behandling av EE-avfall som er inngått.
– RENAS har i alt 15 behandlingsanlegg. I løpet av kort tid håper vi å ha kontrollert og sjekket ut alle de øvrige anleggene med sikte på sertifisering. Sertifiseringen omfatter mottak, lagring og behandling av EE-avfall, samt avsetning av fraksjoner og produkter til gjenvinning og sluttbehandling, sier Murvold.
Etterlengtet ordning
– Vi har lenge ventet på en slik sertifisering, sier Hans Andreas Bakke, daglig leder i Elektrogjenvinning Norge. Kravene i sertifiseringen vil veilede oss i miljøarbeid og gjøre det enklere å oppfylle vår miljøoppgave, tilføyer han.
Strenge krav viktig
"
Behandling av innsamlete lyskilder. (Foto: Terje Borud)
I 2013 samlet RENAS inn over 60 000 tonn EE-avfall. EE-avfallet kommer inn til 190 innsamlere over hele landet, som leverer de kasserte produktene til Renas’ behandlingsanlegg. Renas skal være en pådriver overfor behandlingsanleggene for å oppnå en høyest mulig gjenvinningsgrad av avfall ut fra miljømessige og økonomiske vurderinger.
– Vi mener at denne satsingen, med de strenge kravene vi setter, er viktig. Behandlingsanleggene håndterer de farligste miljøgiftene vi omgir oss med. Kommer denne type miljøgifter på avveie, kan det påvirke vår helse på en svært helseskadelig måte, sier Murvold.