Retur-lyskilder

Norge på innsamlingstoppen

Norge er best i verden til å samle inn og gjenvinne kasserte elektriske produkter. Forskjellene fra fylke til fylke er likevel store. Buskerud er best, med nabofylket Vestfold som det dårligste.

Publisert

Behandling av innsamlete lyskilder. (Foto: Terje Borud)

Ifølge den ferske årsrapporten til returselskapet Renas ble nærmere 60 300 tonn elektrisk og elektronisk avfall samlet inn i fjor, noe som tilsvarer vekten av sju Eiffeltårn.

– Produkter som trenger strøm for å virke, inneholder miljøgifter og skal ikke kastes sammen med annet avfall. Renas har samarbeidspartnere over hele landet som hjelper oss med å samle inn og behandle elektrisk og elektronisk avfall, (EE)-avfall, slik at miljøgifter fjernes og resten av avfallet kan gå til gjenvinning, sier adm. direktør Gunnar Murvold.

Buskerud best

– Tallene våre viser likevel at det er en enorm forskjell i miljødugnaden fra fylke til fylke. I 2013 samlet for eksempel innbyggerne i Buskerud inn cirka 4,5 ganger så mye avfall som innbyggerne i nabofylket Vestfold, sier Murvold.

Etter Finnmark er Buskerud også det fylket i Norge som opplever størst økning i innsamlet avfall fra 2012 til 2013. På ett år har Buskeruds innsamling av elektrisk og elektronisk avfall økt med totalt 80 prosent.

" Blir til nye produkterAv alt avfallet Renas samlet inn i 2013, gikk 93 prosent til gjenvinning, enten til nye produkter eller energi. Om lag 60 prosent av alt EE-avfallet som samles inn er jern. Det kan støpes om flere ganger og brukes til armering i broer, betongkonstruksjoner, bygg og tunneler.

Gjenvinningen sparer miljøet for CO2-utslipp. Å gjenvinne for eksempel aluminium krever bare fem prosent av den energien som ble brukt ved førstegangs fremstilling av metallet.

Flere lyspærer

Tallene for fjoråret viser en økning i innsamlet mengde lyskilder, det vil si alt av lyspærer og lysrør, samt belysningsutstyr. Begge disse gruppene har økt med ca. ti prosent.

– Vi har de siste årene hatt ekstra oppmerksomhet rettet mot disse produktene. Sparepærer inneholder en liten mengde kvikksølv og skal derfor ikke i restavfallet. Det er derfor svært gledelig å se at norske husholdninger i økende grad blir klar over dette og sørge for å levere brukte lyspærer enten til butikken eller gjenbruksstasjonen, sier Murvold.

Se til Norge

En rekke EE- produkter som energibransjen bruker, og størstedelen av de produktene som anvendes av el-installatører, blir ikke tatt hånd om i EU på samme måte som i Norge. Rundt 40 000 tonn av det avfallet vi samler inn i Norge, er ikke regulert i det såkalte WEEE-direktivet (Waste Electrical and Electronic Equipment).

– At disse produktene ikke er regulert i WEEE-direktivet, bør være en tankevekker for alle som er opptatt av at ingen miljøgifter skal havne på avveie. Denne typen produkter kan inneholde store mengder miljøgifter og kan påføre oss alvorlige helseskader om de ikke behandles på riktig måte, sier Murvold.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS