El-bil

Klimanøytral stat innen 2030

Ti statlige virksomheter skal teste ut ulike måter å redusere klimagassutslipp på gjennom prosjektet Klimanøytral stat. Målet er at staten skal bli klimanøytral innen 2030.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

I ett år skal de ti virksomhetene beregne egne utslipp og kartlegge hvordan de kan bli klimanøytrale, melder regjeringen.no. Klimareduserende tiltak skal gjøres innenfor eksisterende rammer.

– Norge skal bli klimanøytral i 2030. Staten, med sine 140 000 ansatte, er både en stor arbeidsplass og innkjøper av tjenester og varer. Staten sitter i en nøkkelposisjon og er dermed en viktig bidragsyter i arbeidet med å redusere klimautslipp, sier Erik Solheim.

Handler for 400 milliarder

Årlig handler det offentlige inn varer og tjenester for om lag 386 milliarder kroner (2009). Arbeidet med Klimanøytral stat har hovedtyngden på energisparing og økt andel av fornybar energi i bygg, en mer klimavennlig bilpark og smart bruk av IKT. Mange statlige virksomheter har allerede innført både store og små miljøsparende tiltak, alt fra videokonferanser til dobbeltsidig utskrift.

Miljøledelse lønner seg

– Miljøledelse lønner seg både økonomisk og miljømessig. Dersom videokonferanser kan erstatte én av fem flyreiser blant statsansatte, vil vi få en samlet samfunnsøkonomisk besparelse på omtrent 327 millioner kroner, påpeker Solheim.

De ti virksomhetene som setter i gang er Husbanken, Skattetaten, Sykehuset i Vestfold, Fylkesmannen i Aust-Agder, Klima og forurensingsdirektoratet, Sjøfartsdirektoratet, Statsbygg, Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås, Direktoratet for forvaltning og IKT og Miljøverndepartementet.

Ny veileder for transport og bil

Gjennom handlingsplanen for miljø- og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser er klima- og miljøbevisste innkjøp satt høyt på dagsorden. På oppstarseminaret for Klimanøytral stat lanserte miljøvernministeren en helt ny veileder for anskaffelse av transport og bil.

– Å foreta miljø- og klimavennlige innkjøp kan oppleves som en utfordring. Veilederen vil gjøre det enklere for offentlige virksomheter å ta miljø- og klimariktige valg ved innkjøp av transporttjenester, sier Solheim.

Veilederen inneholder linker med gode eksempler, miljøsider, verktøy og veiledning for hvordan gå fram for å anskaffe biler med lave CO2-utslipp eller elbil der denne dekker behovet for transport. Veilederen er utviklet av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) på oppdrag fra Miljøverndepartementet.

Veilederen finner du her.

(regjeringen.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS