Miljøsertifisering

Hold miljøengasjementet levende

Bedriften er miljøsertifisert. Diplomet henger på veggen i glass og ramme, og tiden nærmer seg for resertifisering. Hva nå?

Publisert

Espen Heggedal. (Foto: Jan Tveita)

– Har du klart å holde engasjementet oppe eller har du hvilt på dine laurbær i tiden etter at du ble miljøsertifisert?

Det er Espen Heggedal i Grønn Hverdag Østlandet som stiller spørsmålet. Heggedal mener du kan bruke resertifiseringsarbeidet til å gi bedriften nytt liv, ja, kanskje ta bedriften et steg videre. Men hvordan få til dette?

– Miljøfyrtårnsertifikatet er gyldig i tre år. I god tid før det utløper, bør du komme i gang med arbeidet med å fornye det. Begynn gjerne et halvt år før, anbefaler Heggedal.

– Avtal et møte med sertifisøren i kommunen så tidlig som mulig. Har du overskredet tidsfristen, er sertifikatet ugyldig. Har du ikke ting på plass innen fire måneder etter at sertifikatet utløp, kan faktisk hele sertifikatet inndras, opplyser han.

– Du får en påminnelse i god tid fra Stiftelsen Miljøfyrtårn, men du må gjøre jobben selv. Bare du og dine medarbeidere vet om eventuelle mangler som må rettes opp. Det er du og dine ansatte som kjenner bedriften, og du har ansvaret for at miljøarbeidet går på skinner, understreker Heggedal.

Bransjekrav i endring

– Bransjekravene er grunnmuren i miljøarbeidet. Er du miljøfyrtårnsertifisert, vil du finne bransjekravene for din virksomhet på hjemmesidene til Miljøfyrtårn. Vær oppmerksom på at bransjekravene kan ha endret seg i tiden etter at du ble sertifisert første gang.

Involver dine medarbeidere

Resertifiseringsarbeidet skal munne ut i en miljørapport. Bedriften utpeker en miljøansvarlig som fører miljørapporten i pennen.

– Dette er papirarbeidet. Selv om det er viktig nok, er det ikke her skoen trykker, mener Heggedal. Langt viktigere er det om du har maktet å holde gløden oppe i miljøarbeidet. Suksessfaktoren er at du har dine ansatte med på miljølaget. Har du klart å engasjere dem? Deres involvering og engasjement er faktisk den mest krevende delen av resertifiseringsarbeidet, og samtidig nøkkelen til å lykkes. De ansatte skal være informert og delta i alt arbeid med å bedre arbeidsmiljøet og gjøre den daglige driften mer miljøvennlig. Den miljøansvarlige har i oppgave å holde miljøarbeidet i hevd og stimulere til nye tiltak, men alle skal dra lasset sammen.

Bruk fantasien

– Gjør ting sammen for å oppnå gevinst på miljøområdet. Flytt kopimaskinen ut av kontoret for å få alle til å bevege på seg litt mer – og reduser papirforbruket samtidig. Erfaringsmessig går faktisk papirforbruket ned dersom du må gå lenger for å komme til kopimaskinen.

– Gi dine kolleger en liten oppmerksomhet dersom de har vært flinke til å gjøre noe for miljøet, for eksempel slokket lysene eller pc-en regelmessig før de forlater kontoret. Sortert avfallet riktig etter nye regler. Syklet på jobben. Hva med en kjærlighet på pinne på kontorpulten om morgenen? Pekefingeren nytter i alle fall ikke.

– Det skal så lite til. Bruk hverandre, spill hverandre gode, og ta folk i å gjøre ting bra.

– Selvsagt kan du ta et krafttak i siste liten før du skal resertifiseres, men hva er vitsen da? spør Espen Heggedal i Grønn Hverdag Østlandet.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS