Glava-miljøledelse

Glava bedre på klima

Glava i Askim har oppnådd betydelige resultater etter at bedriften satte i gang sin miljøsatsing høsten 2008. Bedriften har redusert avfallsmengden med 495 tonn og dermed spart miljøet for samme mengde CO2. 

Publisert

Sammen bedre på klima: Fabrikksjef Jon Udness i Glava i Askim sammen med fagforeningsleder Leif Johan Lundal og prosjektleder for Sammen bedre på klima, Henning Knudsen i AOF i Østfold. (Foto: Jan Tveita)

– Miljøsatsingen lønner seg også økonomisk, forteller Leif Johan Lundal, fagforeningsleder og medlem av styringsgruppa i Sammen bedre på klima ved Glava i Askim.

– Bedriften har økt inntjeningen med 3,7 millioner kroner bare ved å redusere glassullavfallet, slår Lundal fast.

Hovedproduktet til Glava er mineralull for det norske markedet. Som jomfruelig råvare brukes sand, soda og kalk i produksjonen. Hovedråvaren er ca. 70 prosent resirkulert glass. 50 prosent av dette resirkulerte glasset kommer fra utplasserte glasskontainere eller igloer, og den andre halvparten fra såkalt planglass, som for eksempel vindusglass.

Tørt og vått avfall

– Vi deler avfallet inn i tørt og vått, forklarer Lundal. Tørt avfall stammer fra ferdige produkter, og vått avfall oppstår under produksjonen. Tørt avfall har vi redusert med 289 tonn, dette utgjør en reduksjon på 24 prosent. Våtavfallet er redusert med 206 tonn, noe som utgjør 20 prosent, sier Lundal.

Organisering

For å lede miljøprosjektet Sammen bedre på klima på Glava i Askim ble det opprettet ei styringsgruppe der fabrikksjef Jon Udness, fagforeningsleder Leif Johan Lundal, lab- og utviklingssjef Tom J. Berglind og miljø- og prosessingeniør Lars Jørgen Krohg ble utnevnt som medlemmer. Styringsgruppa nedsatte fire arbeidsgrupper ut fra satsingsområdene i prosjektet, disse gruppene kalles avfallsgruppa, energigruppa, småsløsingsgruppa og gruppa for termiske utslipp (utslipp av varme).

– Hver av gruppene har definert sine mål sammen med styringsgruppa, og deretter jobbet selvstendig med å gjennomføre oppgavene. Energiforbruk og vrakprosent er gjengangere i alle fire gruppene.

Klimagassregnskap

Våren 2009 satte Glava i gang arbeidet med klimagassregnskap.

– Dette var en forholdsvis enkel oppgave for oss, sier Lundal. Glava hadde allerede krav om å rapportere til det nasjonale klimagassregnskapet og hadde også erfaring med bruk av LCA (livssyklusvurdering). Miljødata for produksjonen er derfor lett tilgjengelige, og styringsgruppa skiller mellom et regnskap for direkte utslipp og ett som inkluderer indirekte utslipp som følge av bruk av energi og materialer. Bedriften har lagt vekt på at klimagassutslippene må oversettes til tall som de ansatte kan forholde seg til, som kroner og øre.

Enklere å gjennomføre

– Denne miljøsatsingen er midt i blinken for oss. Glava er opptatt av miljø, vi leverer jo miljøvennlige produkter, understreker fabrikksjef Udness, som har vært engasjert i Sammen bedre på klima fra prosjektet ble satt i gang.

– Miljøprosjektet har fått mange i bedriften til å tenke annerledes, dette gjelder også ledelsen, sier Udness. Den har slakket litt av på kravene om rask inntjening for prosjekter med klar klimagevinst.

– Nå er for eksempel mange i bedriften klar over at ett tonn spart avfall til deponi sparer atmosfæren for ett tonn CO2, samtidig som inntjeningen økes med 7500 kroner for hvert tonn redusert avfall, sier Udness.

Motivasjonsdag

Det har hele tiden vært målet å få de ansatte ved Glava involvert i Sammen bedre på klima. Bedriften har ikke gjennomført kursing på individnivå, men har holdt en motivasjons- og informasjonsdag for alle ansatte, der ca.100 møtte opp.

– Motivasjonsdagen ble godt mottatt. Det er lett å motivere de ansatte i miljøspørsmål, og kanskje aller lettest når det gjelder tiltak i egen bedrift, mener fagforeningsleder Lundal.

– Vi har innført veierutiner for avfall slik at vi raskere kan se utviklingen og forstå hvor forbedringene kommer fra.

– Bedriften har også tatt i bruk mange flere strømmålere og gassmålere, noe som gjør det enklere å følge med på strømforbruket til for eksempel pumper og kompressorer.

Tenker mer miljø

– Glava tenker mye mer miljø enn før, bedriften har tatt miljøarbeidet innover seg. Den ønsker å fremstå som miljøvennlig, og dette synes også å gi seg utslag i organisasjonen.

– Operatørene ute i produksjonen og ledelsen snakker godt sammen, noe som har gitt Sammen bedre på klima et godt fundament, mener fabrikksjef Jon Udness og fagforeningsleder Leif Johan Lundal ved Glava i Askim.

Arild Johansen er linjeoperatør på Glava AS. (Foto: Jan Tveita)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS