Da Klukhagan barnehage i Hamar var under planlegging, fikk styrer Mette H. Fjørtoft en enestående mulighet: Hun fikk delta i utvelgelsen av de ansatte. Da lot hun miljøengasjement veie tyngst.
Mette Fjørtoft er styrer i Klukhagan barnehage i Hamar. (Foto: Jan Tveita)
Klukhagan barnehage på Volljordet i Hamar åpnet dørene i august 2008, og er den nyeste barnehagen i byen. Klukhagan har plass til 64 barn i alderen 0 - 6 år, og 15 årsverk er knyttet til barn, i tillegg til to delte stillinger for renholder og vaktmester.
– Å være med på å velge ut personalet, er jo en flott mulighet til å utforme barnehagen slik du ønsker, slår Fjørtoft fast. Kravene hennes var ikke ublu, bare at de som skulle ansettes, skulle være miljøinteresserte og glade i natur og friluftsliv.
Møtte elg på turstien
– For det er nettopp natur, miljø og friluftsliv som vies størst oppmerksomhet i den grønne barnehagen. Derfor oppholder barna seg også mye utendørs. Barnehagen er omgitt av et flott uteområde der ungene kan boltre seg sommer som vinter. Store deler av uteområdet grenser mot et friområde med skog, turstier, lekeplass og lysløype, noe som gir gode muligheter for å bruke kroppen og utforske naturen sammen. Inne i skogen har barnehagen for øvrig også sin egen lille plass, og barna har faktisk truffet på elg på sine turer i skogen!
Både barn, foreldre og ansatte oppfordres for øvrig til å sykle eller gå til barnehagen, hvis de bor i nærheten.
– Å være ute en kald vinterdag er ikke farlig for helsen, så lenge du har på deg godt med klær og holder deg i bevegelse, mener styreren.
– Men ikke alle foreldre har vært like begeistret for at vi er så mye ute, spesielt ikke på kalde vinterdager, forteller hun. Derfor har vi måttet jobbe en del med de foresattes holdninger også.
– Dette viser bare at vi må bli enda bedre. Målet vårt er at foreldre skal velge oss fordi vi er miljøbevisste og til stede for ungene, understreker Fjørtoft.
Sparer ett tonn matavfall
Styreren var ikke bare med på å bestemme hvem som skulle ansettes i barnehagen, hun hadde også et ord med i laget i spørsmålet om avfallsordninger. Stikkord er søppelsortering, kompostering og gjenbruk.
– Vi sparer hele ett tonn kompost i året ved bruk av Biolan, det vil si kompostering av matavfallet, forteller hun.
Denne komposten bruker Klukhagan selv til sin egen lille gartnerivirksomhet både inne og ute. Kartonger og bokser av alle slag blir tatt i bruk – dette er også gjenbruk - for at barna skal få følge med på planter som spirer og gror og blir større og større fra dag til dag.
Også formingsaktivitetene i barnehagen baseres så mye som mulig på gjenbruk av emballasje. Bare fantasien setter grenser for hva du kan lage ut av en tom eggekartong!
Energi og vann
Søppelbamsen er velkjent for barna i Klukhagan barnehage. Den brukes i samlingsstunder for å lære ungene å sortere avfallet riktig. (Foto: Jan Tveita)
Barnehagen får energien sin fra fjernvarme. Både energi- og vannforbruket blir målt.
– Vi har hatt litt oppstartsproblemer med hensyn til måling av energiforbruket, så vi må nok vente i 4-5 år før vi vet noe sikkert, sier Fjørtoft.
Men flere energireduserende tiltak er allerede på plass, blant annet lys som slukkes automatisk i alle rom.
– Barna i Klukhagan barnehage skal få riktige holdninger til miljø og friluftsliv. Vi skal bidra til å gjøre ungene bevisst på hvordan vi bruker og gjenbruker naturressursene, barna skal oppleve naturen og undre seg over naturens mangfold, understreker barnehagestyrer Mette H. Fjørtoft i Klukhagan barnehage i Hamar.