Grønt-senter-Kristiansand

Grønt senter åpnet i Kristiansand

19. september ble Grønt senter i Kristiansand offisielt åpnet. Den gamle Kommandantboligen på Odderøya er totalrenovert og huser nå Stiftelsen Miljøfyrtårn, Grønn Hverdag og miljøvernavdelingen i Kristiansand kommune.

Publisert

Grønt senter i Kristiansand. (Foto: Jan Tveita)

– Grønt senter skal være et kompetansesenter og en møteplass for grønn livsstil og fremtidsrettet samfunns- og næringsutvikling, opplyser rådgiverne Linn Grøtberg og Lena Ringsbu Stokke i Stiftelsen Miljøfyrtårn, en av de tre leietakerne i den tidligere kommandantboligen på Odderøya.

Energiklasse C

Den verneverdige bygningen ble renovert fra grunnen av i år og oppfyller gjeldende miljøstandarder både når det gjelder oppvarming og avfallshåndtering. Bygningen fra 1918 er energiklassifisert i klasse C.

Moderne energistyring

Solfangeren varmer opp vann på solrike dager. (Foto: Jan Tveita)

– Huset varmes opp ved fjernvarme, og senteret byr på alt av moderne energistyring, sier de to. Lys slokkes etter at folk har forlatt rommene, og temperaturen senkes kveld og natt når senteret ikke er i bruk. Huset rommer flere kurs- og konferanserom, og på utsiden har senteret også en solfanger for å varme opp vann.

Treningsrom

Snaut 20 personer jobber i senteret til daglig, og de ansatte har tilgang til et velutstyrt treningsrom der de kan delta på fellestrening en time i uka og i tillegg drive egentrening. De ansatte kan også få tilskudd dersom de vil sykle til jobben.

– En el-sykkel står også til disposisjon på senteret, forteller Linn Grøtberg og Lena Ringsbu Stokke, som understreker at målet for Grønt senter er å finne positive og nyskapende «grønne» løsninger, ikke å være ute med pekefingeren.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"

Senteret har en kjøkkenhage etter inspirasjon fra det europeiske konseptet bydyrking, forteller Lena Ringsbu Stokke (t.v.) og Linn Grøtberg i Stiftelsen Miljøfyrtårn. (Foto: Jan Tveita)

Powered by Labrador CMS