– Noe av det farligste jeg var med på i aktiv tjeneste, var skytetrening med kolleger på skytebanen, forteller en nå pensjonert politimann til HMSmagasinet.
Slik bør det ikke være, men like fullt ble det avfyrt vådeskudd 24 ganger i løpet av fjoråret inne på norske politistasjoner. Tjenestevåpnene ble ikke brukt i skarpe politioppdrag, men gikk av utilsiktet.
Noen eksempler: I slutten av april blir det avfyrt et vådeskudd inne på Kristiansund politistasjon. I juli hopper en mann over skranken inne på politihuset i Stavanger og avfyrer et skudd med våpenet til en polititjenestemann. I august går et vådeskudd av inne på Gjøvik politistasjon, og samme måned blir det avfyrt et vådeskudd ved et tjenestested i Haugesund.
Ingen har hittil blitt skadet i disse skyteepisodene – inntil en kvinnelig politibetjent blir truffet i leggen av et skudd fra en pistol på politikontoret på Namsos 20. november. Den skadde politibetjenten blir brakt til sykehus der det viser seg at hun heldigvis bare har pådratt seg moderate skader. På Stovner politistasjon i Oslo skyter en politimann et vådeskudd innendørs et par dager etter. Et prosjektil treffer en kvinnelig politibetjent i magen, men det går ikke gjennom kroppen. Politimannen innrømmer etterpå at han ikke hadde sjekket om våpenet var ladd.
Vi skal ikke her synse om politiets vurderinger med tanke på å bevæpne etaten i tider da terrorfrykten er stor og beredskapsnivået høyt.
Derimot er vi forundret over at norsk politi ikke har bedre sikkerhetsrutiner med tanke på bruk og oppbevaring av tjenestevåpen. Tid og ressurser til skytetrening og behandling av våpen synes også å glimre ved sitt fravær.
– Vådeskudd har vært problem i mange år, uttalte Oslopolitimester Hans Sverre Sjøvold på Politiets Fellesforbunds (PF) landsmøte i Oslo i fjor høst.
Desto større grunn til å ta dette alvorlig. Det skal bare ikke skje at politifolk blir skadet i tjenesten som følge av vådeskudd. Og da tenker vi ikke bare på skuddskader: Etter at skuddet gikk av på Stovner politistasjon, skal politibetjenten som bar våpenet ha stått i ro en stund og uttrykt at det «gikk varmt» i buksebenet hans. To andre politibetjenter opplevde piping i ørene, og en av dem mistet hørselen i kort periode.
Eksemplene illustrerer tydelig at norsk politi skyter seg selv i foten ved ikke å skjerpe sine sikkerhetsrutiner ved bevæpning.
Denne lederartikkelen er hentet fra HMS-magasinet 2/2016.