LEDER: Machokultur og overdrevne maskuline verdier er ikke noe vi vanligvis forbinder med norsk arbeidsliv. Likevel finnes det en industriarbeidertradisjon der fysisk styrke, utholdenhet og evne til å tåle smerte betraktes som viktige verdier i mange mannsdominerte bransjer.
Denne lederartikkelen er hentet fra HMS-magasinet 3/2017.
Machokultur og overdrevne maskuline verdier er ikke noe vi vanligvis forbinder med norsk arbeidsliv. Likevel finnes det en industriarbeidertradisjon der fysisk styrke, utholdenhet og evne til å tåle smerte betraktes som viktige verdier i mange mannsdominerte bransjer.
Dette bidrar til å øke risikoen for ulykker i arbeidslivet, mener det svenske Arbetsmiljöverket. Det kan dreie seg om at man ikke vil vise svakhet eller at man viser en uvilje mot å rapportere sikkerhetsbrudd. Machokulturen kan skape et gruppepress, nærmest en konkurranse om å ta lett på sikkerhetsforskriftene. Har en slik kultur først oppstått og slått rot i arbeidsmiljøet, videreføres den til andre på arbeidsplassen, og fra én generasjon til den neste.
Slike holdninger til sikkerhet er sjeldnere å treffe på i dag, men er de helt borte?
– Heldigvis har holdningene til sikkerhet endret seg til det bedre opp gjennom årene, sier daglig leder Knut Einar Fjerdingstad i trevarefabrikken H-vinduet Fjerdingstad i Hokksund til HMS-magasinet. Etter tretti år i bedriften kan han konstatere at dette ikke minst gjelder bruk av verneutstyr.
– Men det har vært en lang prosess å få folk til å bruke pålagt verneutstyr, medgir han. Før var holdningen at det bare var «kyllinger» som brukte verneutstyr, og du var ikke ordentlig snekker før du hadde mistet en finger eller to.
– Nå har holdningene endret seg betraktelig, og dette er en viktig årsak til at ikke flere kommer til skade i jobben.
Fjerdingstad får støtte av de øvrige AMU-medlemmene i Hokksund-bedriften:
– Folk har blitt flinkere til å bruke verneutstyr. Du hører fortsatt historien om Thomas som fikk ødelagt seg i fresen i 1998, sier verneombud Jørn Skjolden.
Machokulturen er en ukultur som bør ut av arbeidslivet. Overlat den heller til strandløvene på mer sydlige breddegrader.
HMS-magasinet ønsker alle sine trofaste lesere en riktig god sommer!