Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Gi oss klare og entydige råd

LEDER: Tenk deg at det verst tenkelige skjer: Et menneske nær deg faller om på gata, i bilen eller i skiløypa. Hva gjør du? Er du godt nok skolert til å yte livreddende førstehjelp?

Publisert

Inntil nylig trodde undertegnede dét: To kurs i hjerte- og lungeredning (HLR) bare i løpet av de siste årene – inkludert bruk av hjertestarter. Deltakelsen kan dokumenteres i form av kursbevis.

Men det var inntil nylig: Nå er vi i tvil om 30-2 er den rette fremgangsmåten: Overlege Jon Erik Steen-Hansen ved AMK-sentralen i Vestfold og Telemark anbefaler ikke lenger munn-mot-munn-metoden, skal vi tro NRK. Brystkompresjoner er nok – med enkelte unntak ved drukning, overdose med narkotika eller kvelning.

Dette får en annen overlege, Trond Nordseth ved St. Olavs Hospital i Trondheim, til å reagere. Nordseth er leder av Norsk Resuscitasjonsråd (NRR), fagrådet i spørsmål om gjenoppliving av barn og voksne. Det er her retningslinjene for livreddende førstehjelp fastsettes.

– Vi sier ikke at taktikken til AMK-sentralen (i Vestfold og Telemark) er feil, men at folk har kunnskap om innblåsing – eller munn til munn-metoden – er viktig, mener Nordseth.

Denne diskusjonen fagfolkene imellom skaper forvirring og usikkerhet. Hva skal vi amatørlivreddere forholde oss til: 30-2 eller 30?

Ingen er tjent med en slik usikkerhet rundt spørsmål som gjelder liv eller død. Kompetansen til lekfolk er ikke god nok fra før: Vi oppfordrer derfor innstendig de medisinsk lærde om å ta diskusjonen på kammerset og stå fram utad med klare og utvetydige retningslinjer.

Med vennlig hilsen
Jan Tveita
Redaktør

Denne lederartikkelen er hentet fra HMS-magasinet 1/2016.

Du kan lese mer om bladet her

Powered by Labrador CMS