Kim Høglund Olsen, rørlegger for YIT, bruker vernebriller under arbeidet på det nye Kunnskapssenteret i Trondheim. Og det har reddet synet hans:
– Jeg skulle bare gjenge et rør, egentlig rent rutinearbeid, forteller han til HMSmagasinet.– Plutselig lød et kraftig smell, og metallsplinter for gjennom lufta. Jeg vet ennå ikke helt hva som skjedde, sier han. Først da han kom inn på brakka, oppdaget han en dyp rift i det ene brilleglasset og forsto at vernebrillene hadde berget øyet hans.
Ved Kunnskapssenteret er Veidekke Entreprenør og YIT Trondheim sidestilte bedrifter. Da nybygget skulle oppføres, innførte Helsebygg et påbud om å bruke vernebriller på byggeplassen.
– Påbudet føltes uvant for håndverkerne. Mange slet med vernebrillene i råbyggfasen, sier Camilla Nørholm Harsjøen, HMS-leder for Veidekke. Folk jobbet mye utendørs, det kom regn og dugg på brilleglassene, og folk tok vernebrillene av seg.
– Får du i tillegg en vernebrille som er feil utformet, kan dette føre til kvalme og hodepine, og da vil du ikke bruke brillen i jobben, påpeker HMS-lederen. – Vi tar ett skritt om gangen og innfører ikke noe påbud med det første, sier hun. Derimot setter vi i gang en storstilt kampanje for å få folk til å bruke vernebriller. Alle våre ansatte skal få prøve ut et stort antall briller for å finne den som passer den enkelte best.
– Påbudet kommer, spår YITs HMS-koordinator Tone Tiller ved Kunnskapssenteret:– Vernebriller vil bli innført overalt. De vil bli like naturlige som vernehjelm og vernesko på norske byggeplasser. Derfor har YIT Trondheim allerede innført påbudet ved prosjekter der de selv er hovedbedrift: – Vi oppfordrer også alle våre folk på det sterkeste å bruke lett øyevern uansett påbud eller ikke til enhver tid ute på byggeplass, understreker hun.
Mye står og faller med byggeledelsen. Er lederne rause med verneutstyret og lar folk finne det rette for seg, vil det også bli brukt. Kvaliteten blir stadig bedre, og verneutstyret tilpasses dagens mote, noe du kan lese mer om i dette bladet.
Tone Tiller understreker at det som skjedde med Kim Høglund Olsen, er noe de ikke bare kan la passere som en enkeltepisode. Gunnar Øwre-Johnsen, hovedverneombud for YIT ved Kunnskapssenteret, er enig:
– Høyt forbruk av vernebriller er både bedre og billigere enn at folk blir skadet. Vernebrillene er en billig forsikring, fastslår han. – Nå har jeg ingen problemer med å overholde vernebrillepåbudet. Jeg har til og med begynt å si fra til arbeidskamerater som slurver med brillebruken, sier den heldige rørleggeren Kim Høglund Olsen.