Mange norske virksomheter er totalt avhengige av utenlandsk arbeidskraft for å få hjulene til å gå rundt. Ja, arbeidsinnvandringen er så å si smøreoljen som gjør norsk økonomi mer effektiv, uttaler en samfunnsforsker.
Slik sett burde vårt næringsliv være svært takknemlig for en hjelpende hånd utenfra, uansett hvilken hudfarge denne hånden måtte ha.
Men her i landet behandler vi våre utenlandske arbeidstakere dårlig, noe som ikke minst kommer til uttrykk i saken som har versert i mediene i senere tid.
Ansatt eller grovt utnyttet?
Jeg tenker selvsagt på de polske bygningsarbeiderne ansatt i Tønsberg-firmaet Byggmester Harald Langmyhr AS.
Skjønt ansatt er vel å ta sterkt i, grovt utnyttet er mer treffende, ikke minst med tanke på betingelsene de har hatt: 90 kroner timen i lønn, inkludert feriepenger, mens lovpålagt minstelønn er 125 kroner pluss feriepenger.
Polakkene fikk ingen overtidsbetaling, og alle ble trukket 2500 kroner i lønn for losji, uansett om de benyttet seg av det kummerlige losjitilbudet i en hvilebrakke på 10 kvadratmeter eller ei.
De fikk altså betalt langt under tarifflønn, men jobbet ofte 63 timers uke. Flere har dessuten blitt oppsagt uten grunn.
Går utenfor det moralske
– Det er lenge siden jeg har opplevd noe så jævlig, og det går ikke på lover og regler, men måten vi behandler mennesker på.
Dette er langt utenfor det som er moralsk riktig og grove brudd på arbeidsmiljøloven, uttalte seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet til Aftenposten da forholdene ble avdekket. Usedvanlig sterke uttalelser fra de kanter.
Dessverre er ikke dette en enkeltstående sak. Du trenger ikke lete lenge eller grave dypt for å støte på en rekke andre liknende tilfeller.
En av fem synes det er ok
Derfor er det bekymringsfullt at én av fem nordmenn faktisk godtar tingenes tilstand, ifølge en undersøkelse fra Arbeidstilsynet.
Hver femte nordmann mener det er greit at arbeidere får lønn som ligger under tariff. Undersøkelsen viser også at én av ti har brukt firmaer som de mistenker for å drive med sosial dumping. Åtte av ti sier vil boikotte bedrifter som driver med sosial dumping.
– Det er positivt at forbrukerne tar avstand fra virksomheter som utnytter utenlandske arbeidstakere. Vi registrer samtidig at 20 prosent ikke tar avstand fra slike virksomheter, og det er et tankekors, kommenterer direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen.