Norsk sykefraværsdebatt koker så altfor fort ned til at arbeidstaker er snill og grei, mens arbeidsgiver har ansvaret for alt mellom himmel og jord.
Vi må tåle at også det ubehagelige bringes til torgs i en debatt. Vi snakker selvfølgelig om spørreundersøkelsen Visendi har gjennomført blant norske ledere på oppdrag fra bemanningsselskapet Proffice.
Her fremkommer det at 70 prosent av lederne peker ut unge under 35 år som en gruppe med lav terskel for fravær. Men også 65 prosent av de ansatte peker ut kolleger under 35 år – sine egne kolleger og venner – som en gruppe med lav terskel for fravær.
Dersom undersøkelsen er representativ for norsk arbeidsliv, mener altså et solid flertall av både arbeidsgivere og arbeidstakere at skoft er en reell årsak til sykefravær i Norge.
La oss slå fast at det finnes skoft blant norske arbeidstakere. Noe annet ville være for godt til å være sant. Skoft er et problem. Det kan gi irritasjon både hos arbeidsgiver og arbeidstakere.
" Kaffeterskelen
Oppfatningen av hva som er legitimt fravær og hva som ikke er det, dannes i stor grad rundt en kaffekopp eller ved utendørsaskebegeret. Dette er arenaer der arbeidsgiver sjelden er til stede.
Men det betyr trolig heller ikke så mye. Det viktige er at de ansatte har en holdning til sykefravær.
Hvis arbeidsgiver behandler sine ansatte på en real måte, har et bevisst forhold til trivselstiltak og bygger lojalitet over tid, er det all grunn til å tro at de ansatte på egen hånd vil justere sine holdninger til fravær og at fraværsterskelen blir høyere.
Samtidig må ikke terskelen bli for høy. At nordmenn går på jobb når de egentlig burde vært hjemme, er trolig et enda større problem for produktiviteten enn selve sykefraværet. Derfor må arbeidsgiver gi klart uttrykk for at det er lov å være hjemme når du føler deg syk.
En av seks skyter på gravide
18 prosent av lederne svarer at de mener gravide har en lav terskel for sykefravær. Dermed er likestillingsombudet – høyst forutsigelig – på banen og forsvarer småbarnsforeldre og gravide. Det er jobben hennes. Og det er politisk korrekt.
Men la oss håpe at det ikke kveler diskusjonen. Vi trenger å diskutere gravidepolitikk på norske arbeidsplasser. Diskusjon skaper kunnskap og bevissthet. Det er et viktig virkemiddel for at både gravide og andre skal få det bedre på jobben.
Ledere med forståelse
Jeg synes 18 prosent er et positivt tall. For høyt, selvfølgelig, men det kunne vært så mye verre.
Når 70 prosent av arbeidsgiverne mener at unge under 35 år har en lavere terskel for sykefravær enn andre arbeidstakere, men bare 18 prosent sier at gravide er skoftevillige, tyder det på at norske ledere i stor grad forstår de gravides situasjon.
Det betyr selvfølgelig ikke at det finnes ledere som gir blaffen i å tilrettelegge arbeidet for den gravide arbeidstakeren. Ei heller at det ikke finnes kvinner som har det steintøft i løpet av svangerskapet. Men så lenge lederen har en forståelse for at graviditet er en tilstand og ikke en sykdom eller skoft, er det håp.
" Krever innsats fra alle
Det er så altfor lett å peke på lederen i arbeidsmiljøspørsmål. "Alt" er liksom lederens ansvar.
Det er på mange måter bra, men ingen arbeidstaker kan lene seg tilbake og forvente at det skal komme en god fe som skaper sunnhet, trivsel og arbeidsglede – uten selv å løfte en finger.
Må bli hørt
Det er ingen grunn til å tro at arbeidslivet i Norge er rosenrødt. Det finnes tyranniske ledere og det finnes skoftevillige ansatte. Dette må opp og fram i lyset, for også dette er en del av sykefraværsdebatten. Diskuterer vi kun det som er politisk korrekt, kommer vi aldri i mål.
La oss lytte til undersøkelsen som er foretatt blant norske ledere. Det finnes mange ledere som har velbegrunnede meninger om sine ansattes moral. Det er ingen grunn til å tro at norske ledere samtidig er gammeldagse eller ufølsomme.