0610_hmsmagasinet

Forskningen må være fri

Skal vi ha grunnlag for å hevde noe med sikkerhet, må alle fakta og tall vi bygger på, være riktige og til å stole på.

Publisert

I de siste ukene har Aftenposten hatt en artikkelserie om forskning og frihet. Det som utløste artikkelserien, er en rapport Sintef-forskeren Solveig Osborg Ose fikk i oppdrag å utarbeide for Arbeidsdepartementet om sykefraværet i Norge.

Konklusjonen i den 35 sider lange rapporten underbygger ikke at sykefraværet i Norge er mye høyere enn i andre land. Ose skriver tvert imot at det er uvisst om Norge har svært høyt sykefravær sammenlignet med andre land.

Da Sintef leverte rapporten, fikk Ose en fire sider lang rettelse fra Arbeidsdepartementet, der konklusjonene i rapporten var endret. Arbeidsdepartementet krevde at setningen i rapporten ble endret til: Norge har et høyt sykefravær sammenlignet med andre land.

– Jeg ble svært overrasket, sier Solveig Osborg Ose til Aftenposten. Det er ikke mulig å forstå departementets endringer på annen måte enn at det skulle fremstå som at sykefraværet i Norge er mye høyere enn i andre land, selv om dokumentasjonen vi hadde, ikke var god nok for å hevde dette, sier hun.

I et avsnitt i rapporten skriver Ose at oppslagene i mediene om at sykefraværet eksploderer og aldri har vært høyere, rett og slett ikke stemmer. Dette avsnittet krevde departementet at hun slettet helt.

Solveig Osborg Ose avviste kravene til endringer, og sendte følgende kommentar tilbake til oppdragsgiveren:

Jeg tror vi er litt uenig om forskning og dens natur. Forskning skal være utforskende og spørrende og bidra til diskusjon. Jeg tror ikke dere er tjent med å forsøke å vri forskningsrapporter til å være byråkratiske dokument, de må heller være et substitutt til disse. Setninger i en forskningsrapport kan selvsagt ikke sensureres av dere, men dere kan godt være uenige.

– Diskusjoner med oppdragsgiver er en del av oppdraget, og vi får ofte gode innspill. Instruksjon om hva vi skal skrive, er noe helt annet, sier Ose til avisen.

Grunnlagsforskning må i sin natur være fri, det ligger i navnet. Skal vi ha grunnlag for å hevde noe med sikkerhet, må alle fakta og tall vi bygger på, være riktige og til å stole på.

De siste årenes høylytte debatter om hvor stort og omfattende sykefraværet egentlig er her i landet, viser med tydelighet at uklarhetene er mange nok fra før – uten at myndighetene behøver å tukle med det materialet som tross alt finnes.

HMS-magasinet ønsker alle sine trofaste lesere en riktig god jul!

Denne lederartikkelen er hentet fra HMS-magasinet nummer 6 2010.

Du kan bestille abonnement på HMS-magasinet her,

- eller laste ned enkeltutgaver her.

"
Powered by Labrador CMS