Porsgrunn kommune mottar Akan-prisen 2016 under Akan-dagene i Oslo. (Foto: Akan)

Årets Akan-pris til Porsgrunn

Det er 21. gang Akan kompetansesenter deler ut Akan-prisen til en virksomhet som har jobbet svært godt rusforebyggende, og i år går prisen til Porsgrunn Kommune.

Publisert

– Noen av grunnene til at Porsgrunn kommune har lykkes, er at det rus- og avhengighetsforebyggende arbeidet er partsforankret og en del av kommunens systematiske HMS-arbeid. I tillegg jobber kommunen fortløpende med å få ansatte til å gi bekymringsmeldinger og ledere til å ta den nødvendige samtalen, sier Elisabeth Ege, direktør ved Akan kompetansesenter.

Betydningen av å jobbe med kultur, åpenhet og samtaletrening for medarbeidere og ledere er stor.

Store konsekvenser for arbeidsmiljøet

Utfordringer knyttet til alkohol, spill og medikamenter kan få konsekvenser for arbeidsmiljøet, sikkerheten på jobb, effektiviteten og ikke minst for enkeltmennesker. Virksomheter, både offentlige og private, ser nytten av å være i forkant og jobbe rusforebyggende. Dette gjør at man i større grad kan forhindre at problemer oppstår, samtidig som det ruster ledere og medarbeidere til å reagere og agere på bekymringer. Porsgrunn kommune jobber svært målrettet for å klare nettopp dette, heter det i begrunnelsen til prisutdelingen.

Gevinsten ligger i åpenheten

– Vi sier ofte at gevinsten ligger i åpenheten. Meningen bak det ordtaket er å bygge ned terskelen for å snakke sammen. Dette innebærer å kunne si ifra dersom man selv trenger hjelp eller om man er bekymret for en medarbeider. At Porsgrunn kommune oppfordrer ansatte til å komme med bekymringsmeldinger dersom de er bekymret og at de har gjennomført samtaletrening i den nødvendige samtalen for ledere, vitner om at de jobber svært godt for å få på plass en åpenhet rundt temaet rus, avslutter Ege.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS