Traktor parkert i garasje.
FARLIG ARBEIDSPLASS: Et betydelig antall nestenulykker og urapporterte hendelser kommer på toppen av de allerede registrerte uhellene på norske gårdsbruk, viser en ny undersøkelse.

Nestenulykker under radaren i landbruket

Et betydelig antall nestenulykker og mindre uhell på norske gårdsbruk blir aldri innrapportert, viser en undersøkelse.

I løpet av det siste året har 14 prosent av bøndene opplevd nestenulykke eller ulykkeshendelse av så lite omfang at det ikke er registrert, ifølge en måling foretatt av Agri Analyse for Landkreditt.

Syv prosent oppga dessuten at de hadde hatt mer enn én slik hendelse i forbindelse med arbeidet på gården.

– Svarene viser at skaderisikoen i næringen er enda høyere enn det som kan leses ut av offisiell statistikk alene. Behovet for forebyggende innsats og bevisstgjøring er fortsatt stort.

Det sier Ane Wiig Syvertsen, administrerende direktør i Landkreditt forsikring, i en pressemelding.

portrett
BEKYMRET: Ane Wiig Syvertsen, administrerende direktør i Landkreditt Forsikring.

Motivere til gode sikkehetsrutiner

De senere årene har mange organisasjoner og fagmiljøer bidratt i arbeidet for å redusere antall ulykker i næringen, og å motivere til gode sikkerhetsrutiner. Dette må fortsatt ha høy prioritet, mener Wiig Syvertsen.

Sannsynligvis er omfanget av nestenulykker enda høyere enn det som fremkommer av den nye undersøkelsen, mener Bjørn A. Hvaleby, fagsjef for Kvalitetssystem i landbruket (KSL) i Stiftelsen Norsk Mat.

– Etter en travel arbeidsdag går nok mange slike hendelser i glemmeboken. Dermed går en del risikotilfeller under radaren, sier Hvaleby i pressemeldingen fra Landkreditt.

HMS-kartlegging

I samarbeid med Norsk Landbruksrådgivining har Stiftelsen Norsk Mat stått bak en omfattende HMS-kartlegging blant 9000 bønder. Rapporten fra dette prosjektet ble lagt frem i fjor.

– Kartleggingen viste at det årlige omfanget av kjente ulykker med personskader i landbruket ligger på om lag 600. Rundt 240 bønder opplever hvert år en ulykke som gir varige fysiske lidelser.

Ifølge bøndene selv er de mest vanlige årsakene uoppmerksomhet og de «bare skulle» få unna enda en oppgave før arbeidsøkta ble avsluttet.

– Det store flertallet av bønder tar sikkerhet på alvor, men gården er fortsatt en farlig arbeidsplass og innsatsen for å minimere risikoen for skader og ulykker må fortsette, sier Bjørn A. Hvaleby.

Høyt arbeidspress

Å fastholde gode rutiner er vanskeligst i perioder med mye stress og press, påpeker Ane Wiig Syvertsen i Landkreditt.

– De dagene da man dropper hvilepausene, hopper over et måltid og nedprioriterer sikkerhetsrutinene for å spare inn noen minutter, er de farligste. Slike snarveier kan bli en dyrekjøpt erfaring.

Bønder i aldersgruppen 30 til 34 år er noe overrepresentert blant dem som har opplevd nestenulykker eller uregistrert ulykkeshendelse siste år, viser målingen fra Landkreditt og Agri analyse. Det samme gjelder bønder med større gårdsbruk, på 400 dekar og oppover.

Powered by Labrador CMS