Dobbelt så mange menn som kvinner nekter å bruke munnbind.
Dobbelt så mange menn som kvinner nekter å bruke munnbind.

Nekter å gå med munnbind

To av ti nordmenn er imot krav om munnbind, viser en ny undersøkelse. 17 prosent av befolkningen over 18 år svarer at de vil nekte å bruke munnbind dersom det blir påbudt.

Publisert

Helse- og omsorgsminister Bent Høie har denne uka varslet at det sannsynligvis kommer anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport i rushtida på grunn av økt smittepress, melder Dagens Medisin på sine nettsider.

– Alle må være forberedt på at et slikt råd kommer på fredag, sa ministeren i Dagsnytt 18 på NRK på tirsdag.

Tre av fire vil bruke det

I en undersøkelse av YouGov på bestilling fra nettapoteket Farmasiet svarer tre av fire at de planlegger å bruke munnbind dersom det blir anbefalt eller påbudt. 17 prosent oppgir imidlertid at de vil nekte å bruke munnbind. Det er dobbelt så mange menn som kvinner, som oppgir dette.

– Dette er en betydelig andel, og noe jeg selvsagt håper endrer seg dersom en anbefaling eller påbud skulle komme. Bruk av munnbind har sine fordeler, spesielt i situasjoner hvor det er trangt om plassen, som for eksempel på bussene i storbyene, sier daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth, i en pressemelding.

I undersøkelsen oppgir 49 prosent av de spurte at de ønsker munnbindkrav på fly og 47 prosent ønsker krav om munnbind på kollektivtransport.

Undersøkelsen viser også at flere er bekymret over negative følger ved munnbindbruk, blant annet at 38 prosent er bekymret for at folk stopper å bry seg om avstand dersom munnbind blir påbudt og brukt.

(Dagens Medisin)

Powered by Labrador CMS