Bare små endringer i kvaliteten på søvnen i løpet av arbeidsuka har stor betydning for hvordan dine arbeidsdager skal bli, viser en amerikansk studie.
Bare små endringer i kvaliteten på søvnen i løpet av arbeidsuka har stor betydning for hvordan dine arbeidsdager skal bli, viser en amerikansk studie.

Bare litt søvnmangel kan påvirke arbeidsdagen

Det er ikke mye mangel på søvn som skal til før neste arbeidsdag kan bli alt annet enn så god som ønsket, viser en ny amerikansk studie.

Publisert

Mangel på søvn gir blant annet dårligere vurderingsevne, i tillegg får vi over tid dårligere forsvar mot stress.

Når vi sover mindre, dårligere eller våkner tidligere enn vi pleier i arbeidsuka, kan det blant annet påvirke disse viktige faktorene – pluss at vi rett og slett kan bli dårligere til å konsentrere oss. Dette viser en studie som er gjennomført ved University of South Florida gjennom det vitenskapelige tidsskriftet «Sleep Health» og gjengitt i det danske magasinet Mit Arbejdsmiljø.

Studiene ble gjort blant ansatte i IT-bransjen, og det viste at bare 16 minutters redusert søvn enn vanlig påvirket konsentrasjonsevnen neste dag. Forskerne konstaterte også at søvnmangel ikke slo ut like hardt dersom deltakerne i studien hadde fri dagen etter.

– Underskudd på søvn gir også et dårligere overblikk over arbeidssituasjonen, og hvor godt vi fungerer og deltar i sosiale sammenhenger på jobben, sier den danske psykologen Ditte Charles til Mit Arbejdsmiljø.

Samtidig sier Ditte Charles at det er viktig å minne seg selv på at absolutt kan prestere godt selv om man har sovet dårlig en natt. Hvis man blir altfor urolig av bare tanken på å sove dårlig, er dette en kilde i seg selv til et søvnproblem.

– Det er en god ide å følge de rådene som gis om søvn. Samtidig finnes det en risiko for at man fokuserer for mye på rådene. Det er ikke noe tvil om at søvn er viktig, men vi skal ikke bli urolige om vi sover dårlig en natt eller to, sier psykologen.

Powered by Labrador CMS