Vi misliker kollegaene våre

En ny arbeidslivsundersøkelse viser at fire av ti arbeidstakere misliker kollegaene sine. Det er ikke nødvendigvis negativt, mener forsker.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Det er NRK som melder dette. Andelen som sier de misliker kollegaer, er aller høyest hos unge som ennå ikke har startet en familie. Dette viser undersøkelsen som er gjort på oppdrag for konsulentfirmaet Dale Carnegie. Over 500 arbeidstakere ble spurt om de misliker en eller flere av kollegaene. 41 prosent svarer ja på spørsmålet.

Bytter jobb

– Det er en overraskende høy andel. På spørsmål om hvordan de har løst situasjonen, svarer 18 prosent at de har sluttet i jobben eller byttet avdeling, sier Ingrid Bygland i konsulentfirmaet til NRK.

Krangling skaper spenning

Men det er ikke nødvendigvis så ille med krangling. Arbeidslivsforsker Asbjørn Grimsmo ved Høyskolen i Oslo og Akershus understreker at man ikke er på jobben for å få venner.

– Krangling kan skape både spenning, interesse og motivasjon. Om man irriterer seg over kollegaer, bør man heller prøve å snu det til en utfordring, sier han til NRK.

Forskeren skiller mellom å håndtere en konflikt og å løse den. Han advarer mot sistnevnte.

– Da er det jo ingen spenning igjen i arbeidsmiljøet, ingen overraskelser. Derfor bør man heller håndtere konflikter. Da prøver man å utnytte spenningene som finnes til å utvikle arbeidsmiljøet i en positiv retning.

Flest unge misliker kollegaer

Deltakerne i undersøkelsen er delt opp i kategorier som kjønn, alder, bosted og livssyklus. Andelen som sier de misliker kollegaer, er aller høyest hos unge som ennå ikke har startet en familie.

De som er mest positive til folk på jobben, er de som bor på tettsteder med under 5000 innbyggere. Der svarer kun 23 prosent at de misliker kollegaene.

(nrk.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS