23 prosent av yrkesaktive i Norge rapporterer at de er eksponert for støv, røyk, gass og andre kjemikalier på jobben.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Norske forskere bidrar i stort EU-prosjekt om kjemisk sikkerhet
Et nytt EU-prosjekt skal gi mer kunnskap til å vurdere risiko ved kjemiske stoffer, for å møte nåværende og fremtidige utfordringer innenfor kjemikaliesikkerhet. Åtte norske forskningssteder bidrar.
Det totale antallet industrielle kjemikalier i handel globalt er estimert til mellom 40 000 og 60 000. Mer enn 60 prosent av volumet av kjemikalier i EU er klassifisert som helsefarlig, mens rundt 35 prosent er skadelig for miljøet, melder Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).
PARC er en forsknings- og innovasjonsplattform som har som mål å støtte kjemisk risikovurdering i EU og medlemsland med nye data, kunnskap, metoder, ekspertise og nettverk.
Nye verktøy
Resultatet fra dette prosjektet vil bli brukt som grunnlag til nye europeiske og nasjonale strategier for å redusere eksponering for farlige kjemikalier og deres innvirkning på helse og miljø. Målet vil være å skaffe nye lett tilgjengelige og brukbare data, sammen med nye vurderingsmetoder og verktøy.
Spesielt vil PARC bidra med kunnskap og verktøy for å identifisere nye, mindre farlige stoffer.
Prosjektet hadde offisiell oppstart 11. mai 2022.
Mer kunnskap om risikovurdering
–Det er et stort gap mellom antall kjemiske stoffer som er i omløp og kunnskap hvordan disse påvirker helsa vår. Vi trenger mer kunnskap om risikovurdering og regulering av eksponering, og det trengs nye metoder og tilnærminger for å håndtere dette. For Stami blir det spesielt viktig å sikre at arbeidshelse får en tydelig plass i prosjektet, forteller Stamis PARC-mann, prosjektleder og forsker Steen Mollerup.
Dette blir det sjette store EU-prosjektet Stami for tiden deltar i.
Instituttet er i godt selskap.
− Rundt 200 europeiske aktører fra 28 land er med, som inkluderer nasjonale og europeiske helse- og sikkerhetsbyråer samt forskningsorganisasjoner, opplyser prosjektlederen.
Stami godt representert
− Prosjektet er organisert i ni arbeidspakker, og Stami deltar i seks av disse. Stamis hovedinnsats er utvikling av regulatorisk toksikologi gjennom nye metoder og mer effektive risikovurderinger med henblikk på å bedre arbeidsmiljø og helse, sier Mollerup.