Sveising kan øke risikoen for hjerte-/karsykdommer. (Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)
Sveising kan øke risikoen for hjerte-/karsykdommer. (Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)

Kjemikalier kan føre til hjertesykdom

At det er en sammenheng mellom kjemiske stoffer i arbeidet og kreft, har lenge vært kjent. Mindre kjent er det at kjemikalier også kan øke risikoen for hjerte-/karsykdommer eller slag.

Publisert

Svenske helsemyndigheter har gransket forskningen som finnes om kjemiske stoffer i arbeidsmiljøet og hjerte-/karsykdommer, skriver prevent.se. Undersøkelsen viser at sveising kan øke risikoen for å bli rammet av hjerte-/karsykdommer. Også kvartsstøv og motoravgasser kan utløse slike sykdommer.

Delvis ny kunnskap

Dessuten viser studien at risikoen for å bli rammet av slag øker om man håndterer stoffer som bly og karbondisulfid. Det siste stoffet ble tidligere brukt i løsemidler.

– Det finnes ganske mye kunnskap hos allmennheten om at kjemikalier på jobben kan forårsake kreft eller lungesykdommer. Men det vi påpeker er att det også er farlig for hjertet. Vår studie viser til delvis ny kunnskap om at kjemikalier påvirker inflammatoriske prosesser i kroppen, sier Töres Theorell, professor ved Stressforskningsinstituttet ved universitetet i Stockholm.

Passiv røyking

Å utsettes for passiv røyking på jobben kan også øke risikoen for hjerte-/karsykdommer.

– Det virker også som om visse arbeidsmiljøfaktorer kan forsterke den negative effekten av kjemikalier. Den som jobber skift og samtidig utsettes for kjemikalier, løper en større risiko for å pådra seg hjertesykdom. Men denne sammenhengen krever mer forskning, sier Theorell.

(prevent.se)

Du kan laste ned den svenske rapporten her.

 

Powered by Labrador CMS