(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Ikke lenger krav om stoffkartotek på papir

Nå kan alle som har kjemikalier på arbeidsplassen, erstatte papirbaserte stoffkartotek med digitale løsninger.

Publisert

Endringene i «Forskrift om utførelse av arbeid» innebærer at det ikke lenger er et krav om at stoffkartoteket alltid skal foreligge i papirutgave, skriver EcoOnline på sine nettsider. I tillegg er ordlyden om at verneombudet skulle ha et eget eksemplar endret til at de nå skal ha tilgang til stoffkartoteket.

Store kostnadsbesparelser

Siden 1991 har gründer av it-selskapet EcoOnline, Kjell Hamnes, jobbet for at dokumentasjon av kjemikalier skal digitaliseres.

– I dag kan alle som har valgt digitale løsninger for stoffkartotek ta flagget til topps! Norge har hengt etter i digitalisering i mange år. Nå har myndighetene endelig fått øynene opp for hvilke kostnadsbesparelser som ligger i digitale løsninger fremfor papir, sier Hamnes.

Enormt krav til dokumentasjon

Et stoffkartotek er en samling av sikkerhetsdatablad og informasjonsblad for kjemikalier som brukes eller dannes i virksomheten. Etter implementeringen av EUs kjemikalieregelverk, REACH, har kravene til dokumentasjon av kjemikalier eksplodert. Hamnes har gjennom flere år sett konsekvensene:

– For bare noen år siden var de fleste sikkerhetsdatablad på ca. fire sider. I dag ser vi eksempler på at dokumentasjonen som følger kjemikaliene kan være opp mot 600 sider. Papirløsninger har fungert mer som støvsamlere enn som de aktive dokumentene de ifølge loven skal være.

Papirfri hverdag

Gjennom forskning og utvikling leverer EcoOnline programvare for digitalt stoffkartotek, og takket være denne siste regelverksendringen er dette den eneste løsningen du trenger for å følge loven.

Ved å gjøre kjemikaliedokumentasjon lett tilgjengelig på pc, mobil og nettbrett, oppnår alle en enklere og tryggere hverdag. Også leverandørene drar nytte av digital informasjonsflyt ved at de enklere kan gjøre sine produkter tilgjengelig i it-selskapets database – der tusenvis av potensielle kunder hver dag er inne og søker.

(EcoOnline)

Powered by Labrador CMS