oljesøl-CB6419879
oljesøl-CB6419879

Svenskene vil ha bukt med oljesøl

Sverige innfører en ny standard som skal redusere farlig oljeutslipp og utslipp av kjemikalier i industrien.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Oljeutslipp og utslipp av kjemikalier skjer daglig i industrien i Sverige, skriver nettstedet arbetsliv.se. Utslippene kan forårsake skliulykker, etseskader og forgiftninger. Men nå skal Svenska standardiseringsinstitutet (SIS) ta i bruk en nasjonal standard for systematisk vern mot oljesøl.

Uklare regler i dag

Initiativet til standardiseringsarbeidet kommer fra miljøteknikkbedriften Ikaros Cleantech og flere større industrivirksomheter. Årsaken er at i dag tolkes og håndteres regler om utslipp og søl svært ulikt, både av kontrollmyndigheter og bedrifter. Dessuten mangler bedriftene ofte interne rutiner for håndtering av slike utslipp.

Målet er forebygging

Spill av olje og kjemikalier skjer i produksjonsbedrifter og industri, men også i forbindelse med vei- og sjøtransport. Ved å ha en beredskap for håndtering av utslipp går det an å forebygge både arbeidsmiljørisikoer, brann og skader på miljøet.

Utfyller ISO 14001

Den standarden for utslippsvern som nå skal tas i bruk av SIS, er tenkt å komplettere ISO 14001, en internasjonal standard for miljøledelse som allerede omfatter over 4000 sertifiseringer i Sverige.

Målgrupper for arbeidet er blant andre drifts- og sikkerhetsansvarlige i industri og produksjon, tilsynsmyndigheter og personer med miljø- og HMS-ansvar i bedrifter og organisasjoner.

(arbetsliv.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"