Alkohol-og-bil-CB2188554
Alkohol-og-bil-CB2188554

Krever alkolås i yrkeskjøretøy

– For virksomheter som tar trafikksikkerheten på alvor, bør det bli et selvsagt tiltak at bedriften utstyrer firmabilene med alkolås.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Dette sier direktør Terje Tørring i Motorførernes Avholdsforbund (MA) i en pressemelding.

En firedel av alle dødsulykker i trafikken er rusrelaterte. Alkolås er et viktig teknisk hjelpemiddel for å forebygge disse ulykkene, fordi alkolåsen forhindrer sjåfører med promille å komme ut på veien. I Sverige har 110 000 biler alkolås, mens Norge kun kan skilte med litt over 4000.

– MA ser fram til at bedrifters HMS-arbeid også omfatter alkolås, sier Tørring.

Skulle bare på jobb

Seks av ti arbeidsulykker skjer på veien, og 36 prosent av dødsulykkene i trafikken involverer yrkessjåfører eller ansatte som kjører bil i jobbsammenheng, kom det fram på Trygg Trafikks årlige trafikksikkerhetskonferanse, som nylig gikk av stabelen. Tittelen på konferansen var ”Skulle bare på jobb”, og temaet var arbeidsrelaterte trafikkulykker.

En av tre dødsulykker jobbrelatert

Når seks av ti arbeidsulykker skjer på veien, og 36 prosent av dødsulykkene i trafikken involverer yrkessjåfører eller ansatte som kjører bil i jobbsammenheng, er det betimelig å sette søkelyset på denne problemstillingen. Hva kjennetegner disse ulykkene, og hvor opptatt er bedriftene av sikker kjøring blant sine ansatte?

Arbeidsgivers ansvar

Svært mange av foredragsholderne på trafikksikkerhetskonferansen påpekte ansvaret arbeidsgiver har for å forebygge arbeidsulykker. All erfaring viser at bedrifter som har en bevisst og gjennomført trafikksikkerhetsledelse, med opplæring og oppfølging av sjåfører og jevnlig kontroll av kjøretøy, minsker risikoen for at sjåførene feilhandler. Sjansene for at alvorlige ulykker inntreffer, reduseres dermed betydelig.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"