Japanske kvinner krever å få bytte ut de høyhælte skoene på jobb. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Høyhælte sko til besvær
Flere tusen kvinner i Japan har undertegnet et opprop med krav om å få slutt på kleskoder som krever at kvinner må gå med høyhælte sko på jobb, melder NRK.
Den japanske frilanseren og skuespilleren Yumi Ishikiwa har rettet oppmerksomheten på at det nærmest er obligatorisk med høyhælte sko i arbeidslivet i landet, ifølge The Guardian.
Startet Twitter-kampanje
Ishikiwa startet #KuToo-kampanjen på Twitter etter at hun måtte bruke høyhælte sko mens hun jobbet i et begravelsesbyrå i Japan. Rundt 20 000 kvinner har skrevet under på meldingen hun delte på Twitter. #KuToo viser til «Kutsu» som betyr sko på japansk og «kutsuu» gir meningen smerte. Den referer også til #MeToo, skriver Kyodo News.
– Første steget fremover
På en pressekonferanse i Tokyo nylig fortalte Ishikiwa at de hadde levert en petisjon til arbeidsdepartementet for å få en lov som kan forby arbeidsgivere kleskode som tvinger kvinner til å bruke høyhælte sko.
– Vi ønsker å få en lov som kan forby arbeidsgivere å pålegge kvinner om å gå med høyhælte sko. Det blir oppfattet som diskriminering og seksuell trakassering, opplyste Ishikiwa etter pressekonferansen. Hun la til at en representant fra regjeringen hadde gitt sympati for kvinnenes forespørsel om å ta grep.
– Dette er første steget fremover, sa Ishikawa på pressekonferansen.
Forbudt å kreve høye hæler
En lignende aksjon ble startet i 2015 da den britiske resepsjonisten Nicola Thorp ble sendt hjem fra kontoret hun jobbet på i London, fordi hun gikk i flate sko. Etter dette innførte britiske myndigheter en lov som slo fast at det er ulovlig å tvinge kvinner til å gå med høyhælte sko på jobb.
I 2017 skrev BBC at delstaten British Columbia i Canada at kvinner som gikk på høyhælte sko ble utsatt for stor risiko for fysisk skade, som følge av å skli eller falle. I tillegg påført mulig skade på føtter, bena og ryggen.
I april skrev VG at flyselskapet Norwegian måtte bruke sminke og sko med hæler på jobb. Norwegian endret reglene etter medieomtalen, skriver NRK.
(nrk.no)