(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Kontoret gir tørre øyne

Tørre og irriterte øyne topper lista over arbeidsmiljøklager fra ansatte i kontormiljøer. Særlig lav luftfuktighet spiller inn, men det kan være en lang rekke årsaker til symptomene, viser en ny analyse.

Publisert

Kløende og irriterte øyne er hverdag for mange kontoransatte, skriver det danske nettstedet arbejdsmiljoviden.dk. Helt opp til 40 prosent av de kontoransatte klager over øyeproblemer, og luftfuktigheten i lokalet spiller en viktig rolle, viser en ny, omfattende og tverrfaglig analyse av inneklima- og helse blant kontoransatte.

En av de største undersøkelsene av luftkvaliteten i kontormiljøer er EU-projektet OFFICAIR, som omfattet 7000 svar fra åtte europeiske land. Undersøkelsen viste at øyeproblemer er det som de aller fleste kontoransatte klager over.

– Av de 40 prosentene som klager, har opptil 20 prosent en form for øyesykdom som er relatert til øyets tårefilm. Hos de øvrige kontoransatte er det sannsynligvis inneklimaet og andre risikofaktorer som får klageprosenten til å stige, sier hovedforfatter til analysen, inneklimaforsker Peter Wolkoff fra NFA.

En årsakskjede

Tørre øyne er velkjent hvis du arbeider mye foran dataskjermen. Lav luftfuktighet i lokalet kan forsterke irritasjonen. Men det kan også være mange andre årsaker til øyeproblemene.

– Det er ingen tvil om at luftfuktigheten spiller en viktig rolle med tanke på inneklimaet og irriterte øyne, sier Wolkoff.

– Jo lavere fuktigheten er, jo større problemer kan det gi med tørre øyne. Men det er en hel kjede av andre årsaker i tillegg, sier han og peker på følgende:

● Formaldehyd i inneklimaet. Formaldehyd, en kjemisk forbindelse kjent for å kunne gi irritasjon i øyne og øvre luftveier, er én av årsakene. I kontormiljøet stammer formaldehyd primært fra trebaserte produkter. Det dannes også ved reaksjoner mellom ozon og en lang rekke duftstoffer som brukes i forbrukerprodukter, som for eksempel rengjøringsmidler.

● Partikler og utslipp fra biltrafikk utenfor kan gjøre øyets tårefilm ustabil, og det kan medføre en rask uttørring av øyet. Er kontoret plassert ut mot en trafikkert vei, kan det påvirke øyet negativt.

● Bruk av kosmetikk og en lang rekke medisinprodukter kan sjenere øyet.

● Fire-åtte timer foran dataskjermen gir problemer, fordi vi blunker vesentlig mindre når vi sitter foran skjermen, og dermed blir den naturlige fuktigheten i øyets tårefilm ikke opprettholdt.

● Endelig spiller luftkvaliteten utendørs på vei til jobben en ikke uvesentlig rolle.

Psykologiske faktorer spiller inn

– Den høye klageprosenten er dessuten påvirket av en rekke psykologiske faktorer, forklarer Wolkoff.

– Hvis du er negativt innstilt til omgivelsene, eller for eksempel opplever stigende krav eller manglende innflytelse på jobben, kan det påvirke opplevelsen av inneklimaet og dermed rapporteringen av symptomer på blant annet tørre øyne, sier han.

– Det samme kan skje når ozon i lufta reagerer med støv og forskjellige materialer. Her dannes en rekke aldehyder, som kan gi en ubehagelig lukt. Lukten kan påvirke de ansattes opplevelse av luftkvaliteten negativt, og det kan få folk til at vurdere inneklimaet tilsvarende negativt, sier Peter Wolkoff.

(arbejdsmiljoviden.dk)

Powered by Labrador CMS